Lječnici nemoćni

770

umroz

Umro dok je čekao potvrdu da je živ! Bizarna tragedija na šalteru Zavoda za mirovinsko osiguranje u Koprivnici. Prava drama odvijala se prošli tjedan u prostorijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u Koprivnici. Starijoj osobi iznenada je pozlilo na šalteru. Samo se srušio i ostao nepomično ležati.

Djelatnici HZMO-a odmah su pozvali hitnu pomoć. Vozilo hitne stiglo je za nekoliko minuta, i to s čak dva liječnička tima. No, nesretniku, nažalost, nije bilo pomoći. Tek se jučer, međutim, doznalo da je nesretnik umro dok je čekao potvrdu da je – živ!

– Stariji 77-godišnji muškarac preminuo je unatoč svim naporima naših liječničkih timova. Reanimacija je, nažalost, bila neuspješna – potvrdio nam je jučer dr. Mato Devčić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Kako se doznaje, nesretnik je umro od zatajenja srca. Dramatičnom pokušaju spašavanja svjedočili su i naši reporteri koji su snimili dolazak vozila hitne pomoći, koje se zaustavilo blizu zgrade mirovinskog Zavoda u Ulici hrvatske državnosti u Koprivnici. Utrčali su u zgradu i dugo se nisu vraćali. Kako smo poslije doznali, svi napori bili su uzaludni. Nesretnik je, po svemu sudeći, preminuo na mjestu od posljedica teškog zatajenja srca. Da stvar bude još tragičnija, od poznanika umrlog otkrili smo i njegov pravi razlog posjeta HZMO-u. Čovjek je, naime, došao izvaditi potvrdu o životu. Čekajući u redu na šalteru, srušio se mrtav.

Potvrda o životu – baš tako se zove taj dokument – potrebna je prije svega osobama koje mirovinu primaju u inozemstvu. Starije osobe moraju tu potvrdu svake godine dostavljati mirovinskim zavodima u zemljama iz kojih dobivaju mirovine. Nesretni 77-godišnjak svoje uvjerenje da je živ, nažalost, nije dočekao. piše