Nadine je robot s karakterom koji će se brinuti o starijima

787

nadine

Nadine može izraziti osjećaje, a pamti i prethodne razgovore. Znanstvenici iz Singapura rade i na dječjoj verziji robota koji bi mogao biti didaktička igračka. Smeđokosa Nadine nježne kože i izražajna lica nova je vrsta ljudskog robota koji bi jednoga dana, nadaju se znanstvenici, mogao služiti kao osobni pomoćnik starijih osoba.

Robot Nadine visok 1,7 metara kopija je voditeljice projekta Nadie Thalmann , gostujuće profesorice na singapurskom tehnološkom institutu inovacija Nanyang koja je provela tri desetljeća na projektima stvaranja ljudskih robota.

Program koji pokreće Nadine omogućava robotu izražavanje različitih osjećaja i pamćenje prethodnog razgovora. Nadine još nije u komercijalnoj upotrebi, no Thalmann predviđa da će se ljudski roboti jednoga dana koristiti kao družbenici za osobe koje pate od demencije.nadine2

– Ako takvi ljudi ostanu sami brzo propadaju. Stoga stalno moraju biti u interakciji – kaže Thalmann dodajući da će roboti poput Nadine moći razgovarati, ispričati priču ili odigrati jednostavnu igru.

Thalmann i njezin tim rade i na emotivnim robotima koji se mogu igrati s djecom . Projekt je u ranoj fazi razvoja i nikakav prototip još ne postoji.

Dječji robot moći će odgovarati na pitanja, pokazivati emocije i prepoznavati ljude. Osim što će služiti kao družbenici dječji roboti moći će paziti na djecu i upozoriti roditelje ili dadilju ukoliko se nešto loše dogodi, kaže Thalmann.

nadine7U planu je da dječji robot ‘nauči’ različite jezike pa će tako služiti i kao didaktičko sredstvo za djecu, dodaje ona.

– Djeca imaju igračke no one su uglavnom pasivne. Robot će biti aktivna igračka koja je u interakciji s djetetom -kaže Thalmann. “Moći će pamtiti ono što dijete voli”. piše