Novo istraživanja

761

usamljenn

Pazite, društvena izolacija može biti opasna. Ako ste usamljeni i bez prijatelja, prijeti vam trostruko veći rizik od srčanog udara. Usamljenost i društvena izoliranost mogu povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazuje to novo istraživanje objavljeno u Heart magazinu.

Prijašnja istraživanja već su povezala usamljenost i izoliranost s preranom smrću, no utjecaj koji usamljenost može imati na kardiovaskularne bolesti sve do sada bio je nepoznat.

Tim istraživača pod vodstvom Nicole Valtorte analizirao je 23 postojeće studije koje su uključivale 181.000 zdravih osoba.

Rezultati istraživanja pokazali su kako je usamljenost, osjećaj koji osobe imaju kada su nesretne u vezama, povezana sa 29 posto srčanih bolesti te povećava šanse za moždani udar za čak 32 posto. Usamljenost, kažu znanstvenici, djeluje na tijelo osobe na tri različita načina, a kao prvi navodi se ponašanje i životni stil osobe.

– Za osobe koje su izolirane ili usamljene vjerojatnije je kako će pušiti, biti fizički neaktivne, neće odlaziti na redovite preglede k doktoru, lošije će se hraniti i biti pretile – kaže Valtorta.

Drugi razlog biološke je prirode. Usamljenost može utjecati na imunološki sustav i tako će se osobe lošije nositi s stresom.

Treći utjecaj je psihološki, usamljenost je povezana s visokom stopom anksioznosti i depresije.

Zdravstveni djelatnici trebali bi informirati svoje pacijente o važnosti socijalne interakcije kao sastavnom dijelu zdravog načina života, ističu to doktori Julianne Holt-Lunstad i Timothy Smith. Liječnici bi trebali biti svjesni jesu li njihovi pacijenti usamljeni kako bi mogli procijeniti da li su pod rizikom, prenosi Time.

Usamljenost je problem koji postaje od iznimne važnosti kako se životni vijek produljuje. Njegovanje snažnih društvenih veza vodi sretnijem životu i zdravijem srcu, a prema jednoj studiji prijateljstvo čuva naše zdravlje jednako poput dobrog vježbanja. piše