Hrvatska uvodi porez na nekretnine

509

gardeneldNaslovi su koji ovih dana vrište s naslovnica tiskovina! Jeli itko izračunao što to znači za umirovljenike? Opće poznata činjenica je da su mirovine u Hrvatskoj na razini od 39% od plaće. Iako, se čuju „stručnjaci“ koji službeno govore da je taj postotak 43%.

Neka on živi s 1.500 kn, ili 2.300 kn, koje se dobiju za 40 godina rada! Govorimo ovdje o ZARAĐENIM ili ODRAĐENIM mirovinama, ne o povlaštenim i onim drugima.

U Jugoslaviji su mirovine iznosile 70% od plaće. Tako se već dalo živjeti i veseliti odlasku u mirovinu. Ovo danas je jad i bijeda. Plus, česte najave novih poreza, a ovaj zadnje obznanjen, porez na nekretnine unio je podosta zbunjenosti i straha kod umirovljeničke populacije.

Uzmimo dvoje starijih građana koji sada imaju svako blizu 70 godina, a zajedno 140 godina. Cijeli život su radili, gradili i stjecali pa danas imaju recimo kuću, ali i vikendicu. Sve bi to bilo lijepo da im mirovine ne iznose po 2.300kn.

Dok plate režije (žive u Zagrebu) ostaje im taman za golo preživljavanje i odlazak na tržnice oko 14h kada voće i povrće uglavnom pojeftini, jer prodavači idu kući.

Naravno da ih je strah novog poreza na nekretnine, s razlogom, jer ne znaju kako će ga plaćati.
Podsjetimo, zadnji pokušaj uvođenja poreza na nekretnine, koji je gurao bivši ministar financija Slavko Linić, neslavno je propao 2012. zbog otpora interesnih skupina i neslaganja u Kukuriku koaliciji.

Pod pritiskom Europske komisije Milanovićeva vlada još jednom je aktivirala Linićev model, najavivši uvođenje poreza na nekretnine početkom 2015., ali je realizaciju na kraju ipak odgodila jer bi joj takav potez zasigurno naštetio u predizbornoj godini. Tako je ovaj vrući krumpir prepušten novoj Vladi, a ona će morati uvjeriti javnost da se radi o ekonomski korisnoj mjeri.

Kako god bilo treba reći jasno NE porez u nekretnine, bar ne još kada postoje brojne nepoznanice i nedorečenost vezano za tu vrstu poreza.
piše, Mira Čokić