Litij-klorid

1093

otkriVeliko otkriće znanstvenika: Jedan stari lijek može produžiti životni vijek čovječanstva! Litij, stari lijek za liječenje pacijenata s bipolarnim poremećajem, mogao bi otvoriti put ka lijekovima protiv starenja. Naime, znanstvenici su uspjeli s malim količinama litija produljiti životni vijek vinske mušice!

Voditelj istraživanja Jorge Ivan Castillo-Quan iz Instituta za zdravo starenje u britanskom UCL-u zajedno s kolegama davao je različite doze litijeva klorida odraslim vinskim mušicama koje su idealni model za proučavanje ljudske genetike jer dijele 75 posto gena s ljudima.

Tim je otkrio da su vinske mušice koje su dobile niske doze litija u odrasloj dobi ili kasnije u životu živjele u prosjeku 13 posto dulje.

Istraživanje je pokazalo da litij blokira protein GSK-3 (glikogen sintaza kinaze 3) koji je već prije povezan s razvojem bolesti koje se javljaju starenjem, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Štoviše, istraživači su otkrili da u isto vrijeme kad se blokira GSK-3 litij potiče aktivnost faktora koji štiti stanice od oksidativnog stresa, a koji također sudjeluje u procesu starenja.

“Ne bismo li poboljšali kvalitetu i duljinu života, moramo odgoditi pojavu bolesti povezanih s dobi, odnosno produljujući razdoblje bez bolesti. Ključni korak ka tom cilju je pronalazak lijeka koji će utjecati na GSK-3, što jamči kontrolu procesa starenja”, rekao je Castillo-Quan. Britanski znanstvenici kažu kako je ovo “ohrabrujući pronalazak”, koji nas približava strategijama za suzbijanje bolesti povezanih sa starenjem. piše