Životno važne informacije na dohvat ruke

917

hames

Od sada sigurnije s lijekovima uz pomoć HALMED-ove mobilne aplikacije. Doktori medicine Darko Krnić i Petar Mas iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na konferenciji “Farmakovigilancija nove generacije” predstavili su jednu iznimno korisnu mobilnu aplikaciju koju biste i vi mogli skinuti na svoj pametni telefon.

Zove se HALMED i besplatna je, a uz pomoć nje svatko od nas može pratiti, pretraživati i prijavljivati nuspojave lijekova korištenjem mobilnih telefona ili tablet računala.

Sve što trebate napraviti da bi ju počeli koristiti jest preuzeti odgovarajuću inačicu za vaš uređaj (trenutačno su podržani iPhone/iOS i Android), pokrenuti ju i prijaviti se unošenjem osnovnih korisničkih podataka: imena, prezimena, e-mail adrese i lozinke koju želite koristiti u sklopu aplikacije.

Jednostavno korištenje

Nakon što dovršite registraciju i “uđete” u aplikaciju dočekat će vas kratka poruka s osnovnim informacijama o HALMED-u (aplikaciji) te o funkcionalnostima koje nudi. Pritiskom na gumb ZAPOČNI prelazite u glavno sučelje koje će vam prikazati novosti vezane uz Agenciju za lijekove i medicinske proizvode, odnosno lijekove i događaje iz farmaceutske industrije. Korištenjem izbornika možete uređivati svoj profil (izmijeniti podatke koje ste upisali prilikom registracije te se deklarirati kao pacijent, odnosno zdravstveni radnik, a što je bitno prilikom predaje prijave o nuspojavama), izvršiti prijavu nuspojave u nekoliko koraka korištenjem vođenog formulara, odnosno upitnika, pogledati novosti vezano uz lijekove koje ste stavili na vašu osobnu listu praćenih lijekova, pretraživati bazu lijekova po njihovim tržišnim imenima te podesiti način na koji aplikacija zaprima podatke.

Informacije o lijekovima iz cijeloga svijeta hamam2

Ono što je posebno korisno jest da o svakom lijeku možete dobiti (i prijaviti) informacije vezane uz njegove nuspojave na pojedini dio organizma (probavni sustav, koža, dišni sustav, itd.). Osim toga možete pregledati i druge pokazatelje, poput dobi, spola i kontinenta s kojeg su pacijenti i zdravstveni radnici poslali prijavu o nuspojavi te godina kada je izvršeno najviše prijava. Na temelju toga možete utvrditi koliko se vaš slučaj neželjenih nuspojava lijeka podudara s drugim pacijentima istog spola i vama slične dobi.

Među prvima smo u EU

Zanimljivo je i to da je HALMED jedna od prve tri europske agencije za lijekove koja je započela s korištenjem aplikacije za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova putem pametnih telefona. Takav pristup uvelike unapređuje dosadašnje načine prijavljivanja putem on-line aplikacija i papirnatih obrazaca, budući da pacijentima i zdravstvenim radnicima omogućuje da to naprave “u hodu” (bez potrebe korištenja računala) te im osigurava lakšu i bržu dostupnost informacija o lijekovima (putem mobilnog telefona kojeg u pravilu uvijek imaju uz sebe).

Aplikacija HALMED je razvijena u sklopu projekta Europske komisije pod nazivom Innovative Medicines Initiative WEB-RADR* (Recognising Adverse Drug Reactions). Uz HALMED, Europsku agenciju za lijekove (EMA) i Britansku agenciju za lijekove (MHRA), u projektu sudjeluju i Uppsala Monitoring Centre (UMC), suradni centar WHO-a koji vodi svjetsku bazu nuspojava, Nizozemski nacionalni centar za praćenje nuspojava (LAREB) te brojni drugi partneri iz redova akademske zajednice, udruge pacijenata, kao i vodeće tvrtke iz farmaceutske industrije.

hama4

Foto: Davor Pongračić/EPH

Magistra Sanja Antonović Gavrić je u 2015. godini zabilježila najviše prijava nuspojava lijekova. U društvu doktora medicine Petra Masa i Darka Krnića na konferenciji je simbolično predala prvu prijavu korištenjem aplikacije HALMED.

Aplikaciju HALMED možete besplatno preuzeti s Apple i Google trgovina aplikacijama:

App store: https://itunes.apple.com/us/app/halmed/id1080314179
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.halmed piše