Kadulja – biljka koju bi svi trebali imati u kućnoj ljekarni i kuhinji

655

73ed0ec9807012e65e8e282e370cb7ec hero

Smatra se da je kadulja jedna od najljekovitijih biljki na svijetu. Nosi i latinsko ime Salvia officinalis koje potječe od riječi salvare što znači spasiti i liječiti. Ona je višegodišnja polugrmovita biljka čiji su listovi srebrno-bijeli, a cvjetovi su zeleno-ljubičaste boje. Svi dijelovi biljke imaju intenzivan miris i okus.

Koristila se za liječenje skoro svih bolesti još u Egiptu pa je tako dobila i status svete biljke.

Po čemu je kadulja toliko posebna?
Kadulja je biljka koja ima antibakterijsko, antiseptičko i antigljivično djelovanje, jača otpornost organizma te smiruje i osvježava. Ukoliko ste nervozni ili ste osjetili nalet tuge, pripremite si čaj od kadulje koji dokazano smanjuje depresiju i stresna stanja.

Kako pročišćava krv i jača krvožilni sustav djeluje dobro protiv krvarenja i upala, a svojim svojstvima ublažava grčeve pa je odličan napitak tijekom menstruacije. Sniziti će temperaturu i umiriti bol. Ukoliko imate problema sa želucem i probavom, kadulja može biti spas jer potpomaže normalan rad crijeva i želuca. Novija su istraživanja pokazala da kadulja sadrži tvar koja potiče sjećanje, a koja nedostaje žrtvama Alzheimerove bolesti. Pritom treba napomenuti da ružmarin ima slične prednosti.

Kako se uzgaja kadulja
Prije svega je važno napomenuti da postoji više vrsta kadulje, a ljekovitom se smatra samo Salvia officinalis. Iako je kadulja samonikla biljka koja odlično uspjeva na pjeskovitom tlu, često se uzgaja zbog svojih ljekovitih svojstava i eterićnog ulja. Ako je želite posaditi u lončanici, odaberite najtoplije i najsunčanije mjesto. Koriste se listovi kadulje, a oni se beru u proljeće ili ljeto te se suše na tamnome mjestu. Koristiti se mogu svježi ili sušeni listovi jer kadulja ne gubi aromu sušenjem.

0cebaa6fb4134c0a5624524ad3a708ed content mediumKorištenje kadulje

Danas se ona u kućanstvima najčešće koristi kao dodatak jelima zbog svog posebno aromatičnog okusa koji im daje intenzivan okus pa je potrebno pripaziti na količine. Također, treba pripaziti s kojim se začinima kombinira.

Možete je dodavati tjestenini, omletima, kiselom povrću, no ipak se najbolje slaže s pečenim mesom poput teletine, janjetine, peradi i divljači. Potrebno ju je što češće dodavati jelima ili od nje pripremati napitke poput čaja. Ulje kadulje ima ljekovito djelovanje i koristi se kod raznih bolesti.

Čaj od kadulje
On je jedan od najpoznatijih lijekova za afte jer smiruje i liječi upale u ustima. Priprema je jednostavna: dvije čajne žličice osušene kadulje dodajte u šalicu uzavrele vode. Pustite da se ohladi i čajem isperite usta. Naravno, čaj od kadulje možete i piti, ali nemojte pretjerivati jer kadulja u većim količinama kod nekih osoba može izazvati grčeve.

Ana A.

Foto: Shutterstock