KATAKLIZMIČNI IZVJEŠTAJ O KLIMI ‘Uistinu prijete katastrofe kakve možemo gledati u filmovima’

674

Stonehenge

Informacije u izvještaju bile su toliko ozbiljne da je australska vlada zamolila da se podaci o Australiji naknadno izuzmu iz izvještaja zbog straha da bi njihov turizam mogao pretrpiti veliku štetu

UNESCO, Program Ujedinjenih naroda za okoliš i Savez zabrinutih znanstvenika prije nekoliko su dana objavili izvješće koje je detaljno objasnilo kako bi klimatske promjene mogle zaprijetiti svjetskoj baštini na popisu UNESCO-a, piše New York Times.

Ukratko, izneseni su podaci toliko zastrašujući da zvuče kao da su izvučeni iz kakvog scenarija za holivudski film katastrofe.

Izvještaj ističe kako je 31 lokalitet u 29 zemalja već osjetio utjecaj klimatskih promjena, uključujući i Uskršnje otoke te Nacionalni park Yellowstone u SAD-u. Ostali su lokaliteti u opasnosti pa se tako navodi da bi Stonehenge mogla nagristi erozija zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, Venecija bi zbog podizanja razine Jadranskog mora mogla završiti u potpunosti pod vodom, a isto bi moglo zadesiti i Kip slobode u New Yorku. Hrvatski lokaliteti nisu uključeni u izvještaj.

Australska je vlada zbog ozbiljnosti informacija zamolila da se dio o Australiji naknadno izbaci iz izvještaja zbog straha da bi njihov turizam mogao pretrpjeti veliku štetu.

Zamjenik direktora u Savezu zabrinutih znanstvenika zadužen za klimu i energiju te ujedno i glavni autor izvještaja Adam Markham rekao je da je neminovno da će faktori kao što su rast razine mora, snažne oluje i požari utjecati na baštinu, no dodao je da bi je se kvalitetnim planiranjem moglo zaštititi.

‘Velik je to izazov, no ako priznamo da je problem ozbiljan – a mislim da mnogi ljudi nisu svjesni koliko je ozbiljan i koliko brzo će promjene nastupiti – mislim da možemo puno toga učiniti’, rekao je Markham.

‘Nemamo dovoljno sredstava da spasimo sve lokalitete koji su pod prijetnjom’, rekao je Markham. ‘Možemo li spasiti svaki svjetionik smješten na litici koja erodira? Vjerojatno ne. Svaka će država morati donijeti neke teške odluke.’

Izvještaj uključuje i preporuke za državne agencije, turističke zajednice i konzervatorske urede. U dokumentu je naglašena važnost svih lokaliteta, odnosno važnost povijesnih informacija o tome kako je čovjek tijekom godina reagirao na ekstremne vremenske uvjete.

Piše.