Važno za buduće umirovljenike

704

paper

Kroz razgovore s osobama koje nam se obrate u Udruzi za zaštitu i promicanje prava osoba treće životne dobi, uočeno je da nisu dovoljno informirani oko priprema za odlazak u mirovinu. Prvi korak je da 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu obavijeste Zavod za mirovinsko osiguranje o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu i time pokrenu postupak za pretkompletiranje podataka.

U tu svrhu potrebno je popuniti i poslati Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu.

Ova predranja ubrzava lakše i brže ostvarivanje prava kada se podnese Zahtjev za odlazak u mirovinu.

Pretkompletiranje posebno je važno kod onih koji su radili u drugim državama, a ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu u Republici Hrvatskoj u sljedećih pet godina.

Potrebno je, obratiti se područnim službama i uredima Zavoda za mirovinsko osiguranje uz Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu Na ovaj način utvrdit će te staž, a i provjeriti relevantne podatke, a sve će omogućiti brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu, kada jednom podnesete Zahtjev za odlazak u mirovinu.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ima s brojnim državama, sklopljene ugovore o socijalnom osiguranju.

Staž potvrđen od strane nositelja u državama članicama EU i državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.

Za dio staža ostvarenog u Hrvatskoj do 01. srpnja 2013. godine, uz popunjenu Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, potrebno je priložiti:

– radnu knjižicu ili ovjerenu presliku iste

– izjavu, odnosno dokaze o stažu osiguranja koji je osiguranik ostvario u inozemstvu

– druge dokaze o stažu koji nije utvrđen ili upisan u radnu knjižicu

Usluga pretkompletiranja podataka je elektronička usluga kojom budući umirovljenici trebaju, u skladu s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, i prije podnošenja Zahtjeva za mirovinu obavijestiti Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, čime unaprijed započinje prikupljane nedostajućih i verifikacija postojećih podataka o stažu i plaći  iz  hrvatskog  osiguranja. Naglašavamo ponovo, pretkompletiranje  podataka  omogućava  brže  ostvarivanje prava i točniji informativni izračun mirovine.

Preko web stranice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pod rubrikom „Korisničke stranice“ treba odabrati prijavu na Osobni korisnički pretinac i slijediti upute za zamjenu korisničkog imena i lozinke dodijeljenog u HZMO-u.

Oni koji nemajudodijeljeno korisničko ime i lozinku, a žele postati korisnici usluga e-Građani trebaju se registrirati u poslovnicama Financijske agencije (FINA-e), na posebno označenim mjestima za e-Građane, gdje će dobiti jedinstveni elektronički identitet. Popis poslovnica FINA-e u kojima možete zatražiti vjerodajnice za e Građane (ePass, mToken) nalazi se na stranici http://www.fina.hr/poslovnice

piše Mira Čokić, mag.iur