Ljekovita vodopija pročišćuje jetru i uravnotežuje šećer u krvi

801

vodopiVodopija (poznata i kao cikorija, divlja loćika, konjska trava…) samonikla je biljka koja najčešće raste uz rubove putova i polja, a u mnogim zemljama se i uzgaja zato što se od njezina korijena dobiva nadomjestak za kavu.

Vodopija je cijenjena i kao ljekovita biljka te kao divlje povrće koje se osobito preporučuje dijabetičarima zato što sadrži inulin, prebiotičko vlakno koje uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Vodopija je bogata željezom i različitim gorkim tvarima koje potiču rad jetre, žuči i slezene.

Zbog visokog sadržaja kalija vodopija ima i diuretski učinak. Stoga je čaj od vodopije od davnina poznat kao učinkovito sredstvo za čišćenje krvi. Priprema se tako da se 1-2 čajne žličice osušene biljke (korijen, listovi i cvjetovi) preliju s 2 dcl vrele vode. Pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, a potom procijedite.

U prirodnoj medicini primjenjuje se i sok od svježih listova i korijena vodopije. Primjerice, njime se ublažavaju kožne upale i osip tako da se više puta dnevno nakapa na oboljela mjesta na koži te se nakapani sok pusti da se osuši. Svježi sok vodopije koristi se i za poticanje rasta kose.

Oblozi od vodopijina soka preporučuju se protiv glavobolje te za umorne oči. Oblozima od svježih listova vodopije ublažavaju se kožne upale i čirevi. piše