Enroman problem

949

plinbPptencijalne bombe u hrvatskim kućanstvima. Na tržištu čak 200 tisuća neispravnih plinskih boca! U optjecaju je više od 10 posto boca kojima je istekao atest, upozoravaju u Društvu za zaštitu potrošača Hrvatske.

Najmanje 200 tisuća plinskih boca koje se trenutno koriste u Hrvatskoj potencijalne su bombe jer im je davno istekao atest. Upozorilo je na to Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske ističući da za neke atest nije ni postojao, iz čega je jasno da se radi o ilegalnim bocama koje su se našle na tržištu i koriste se u kućanstvima.

Sumnjivo porijeklo

– Iz više smo izvora dobili informaciju da je na hrvatskom tržištu u optjecaju vrlo visok postotak, prema nekim podacima više od 10 posto, plinskih boca kojima je istekao atest. Zato obavezno prilikom kupnje boca, isključivo kod ovlaštenih i registriranih trgovaca, provjerite datum otisnut na vratu boce koji označava kada je boca proizvedena. Datum atestiranja boce ne smije biti stariji od 10 godina, a nalazi se na zaobljenom dijelu tijela boce ispisan bojom – upozoravaju u Društvu.

Na domaćem tržištu u optjecaju je 1,8 milijuna boca koje pune i prodaju Crodux, Petrol, Jadran plin te Butan plin. No, mnoštvo boca sumnjivog porijekla može se naći i po raznim oglasnicima. U Crodux plinu potvrdili su da se na tržištu nalazi određeni broj boca koje nisu u skladu s propisima jer nisu pregledane i atestirane. Tvrde da se u dnevnom obrtaju u prosjeku vraća 7-10 posto neatestiranih boca, čime se izravno ugrožava sigurnost ljudi i imovine, te ističu da u Hrvatskoj sustav nadzora atestiranja ne funkcionira kako bi trebao.

Primjena propisa

U Ministarstvu gospodarstva djeluje Služba nadzora u području opreme pod tlakom koja obavlja inspekcijske i druge poslove koji se odnose na primjenu propisa kojima se uređuje upotreba opreme pod tlakom, a dužnost im je i da kontroliraju ispunjavaju li pravne i fizičke osobe propise koji se odnose na opremu pod tlakom. No, do zaključenja ovog izdanja nisu odgovorili kako se na tržištu našlo toliko neispravnih boca i namjerava li inspekcija nešto učiniti. piše