Strava

1310

napad pasI mještani i policija užasnuti. Pronašli psa kojem je sjekirom smrskana glava, novi istinski šok uslijedio je kada su shvatili tko je počinitelj… Sumještani, aktivisti i policija bili su u šoku kad su saznali da je 70-godišnja žena iz mjesta Celine, nedaleko od Murskog Središća, sjekirom pokušala ubiti psa.

U tome nije uspjela – njemački ovčar je pobjegao, a potom cijeli noć lutao selom s jezivom ozljedom na glavi. Ozljedom koja je takva da mu se vidio mozak. Tek ujutro, nakon sati i sati patnje, nesretnu životinju pronašao je komunalni redar. Pas je prevezen kod veterinara, operiran i zbrinut u azilu u Čakovcu. Zasad mu je stanje stabilno, no s obzirom na težinu ozljede, moguće su komplikacije.

Činjenica da netko svom snagom udari psa sjekirom po glavi već je dovoljno strašna, no ima u tome još jezivih podataka. Umirovljenica, za koju sumještani kažu da je normalna, premda malo mrzovoljna žena, napuštenog psa nasilno je uvukla u svoje dvorište. U prvom pokušaju da ga ozlijedi spriječio ju je susjed. No, onda je psa odvukla dalje od kuće, u šikaru iza dvorišta. Svi su mislila da ga je ostavila na miru, no zla starica to nije učinila. Odlučila ga je ubiti iz čistog mira, bez razloga. Policiji ju je prijavio vlastiti sin.

– Imam dva psa i pet mačaka. Obožavam životinje. No, ona ih mrzi. To je stari način razmišljanja – ona psa i mačku ne vidi kao živo biće. Na policiji je sve priznala, ali se ne kaje, jer uopće ne razumije što je krivo napravila – kaže nam njezin sin, koji je užasnut onim što je njegova majka napravila.

Dodaje kako je u razgovoru s bratom došao do zaključka da je upravo ona pokušala ubiti nesretnu životinju. Njegov je brat, naime, čuo priču da je psa vukla po dvorištu. Nije mu bilo lako, priznaje, ali učinio je ono što savjesna osoba treba napraviti. Digao je slušalicu i prijavio vlastitu majku.

– Ja s njom godinama ne pričam, iskreno. Uvijek pratim što radi, jer znam da mrzi životinje i nikad je ne ostavljam u blizini svojih ljubimaca. Šokiran sam, zgađen i potresen. Najgore je što će sada svi mene krivo gledati zbog toga što je ona učinila, a ja sam užasnut njenim postupkom – dodaje nesretno muškarac i kaže kako je tog psa vidio dva dana prije. Mislio je da je to vlasnički pas, jer je bio jako poslušan i miran.

Sumještani ne kriju šok koji je izazvalo otkriće identiteta napadača na psa.

– Naša susjeda je normalna, prisebna žena, ali je ogorčena, sve joj smeta. Ona mrzi cijeli svijet, pa joj je taj pas iz nekog razloga zasmetao. Ona je vitalna žena i nije nam teško zamisliti da je imala dovoljno snage da životinju udari, iako smo šokirani da je nešto takvo i učinila – kažu stanovnici Celina, mjesta s oko 200 ljudi.

Oni su, šokirani zbog zvjerskog čina svoje susjede, odlučili organizirati dobrotvornu akciju za psa. Prikupljat će hranu, igračke i novac, a sve će donijeti u azil u Čakovcu, koji je zbrinuo psa.

– Nazvali smo ga Dobriša Wasco. Dobriša jer je prekrasne naravi, divan pas, a Wasco jer je njegova “kuma”, koja ga financira, iz Njemačke, pa je željela to ime. Potrebna nam je pomoć u hrani i sredstvima za njegovo liječenje, pa ako nam netko može pomoći, Dobriša će biti zahvalan – kaže Aleksandra Hampamer, voditeljica azila u Čakovcu i dodaje kako je pas star između tri i četiri godine.

Policija: Istraga je u tijeku, fotografije su nas šokirale

Policija je obaviještena o slučaju, a kažu kako još uvijek istražuju čiji je pas i što se točno dogodilo. Priznaju kako su vidjeli slike koje su objavljene u medijima, koje su ih šokirale. – Istraga je još u tijeku, tako da ne mogu reći ništa detaljnije. No, ako bude elemenata za to, obavijestit ćemo državnog odvjetnika – kaže Radovan Gačal, glasnogovornik PU Međimurske.

U općini Podturen, u sklopu kojeg se nalazi mjesto Celine, također znaju sve o slučaju. Kažu da su zadovoljni brzom reakcijom komunalnog redara, čiji je poziv skloništu spasio psu život. – Nikad prije nismo imali ovakav slučaj i šokirani smo. Imamo dio romske populacije u općini, ali ovakvo nešto nikad nisu napravili. Mi brinemo o napuštenim psima, plaćamo azilu u Čakovcu da ih zbrine – kaže Stjepan Murković, zamjenik načelnika općine. piše: