Ljubimci u javnom prijevozu

743

ljubpri 
U Zagrebu pas smije u tramvaj i bus svaki dan, drugdje za blagdan. U glavnom gradu tramvajem i autobusom mogu se voziti i psi “koji u grebenu imaju više od 30 centimetara”, a vlasnik mora nositi cijepnu knjižicu. Može hrčak, kornjača, zamorac, mačka, pa eventualno i čivava, pekinezer ili maltezer.

Uglavnom, može sve što stane u torbu ili transporter za kućne ljubimce – objašnjavaju redom javni prijevoznici iz Splita, Rijeke i Osijeka koje se životinje mogu voziti u gradskim autobusima i tramvajima.

Izuzetak psi vodiči

Iznimke, doduše, postoje, pa se tako nedjeljom i blagdanom u splitskim “Prometovim” autobusima te riječkim Autotrolejem mogu voziti i veći psi, od pet do sedam te od 20 do 21 sat, a bez obzira na svoju veličinu, u bilo koje vrijeme u vozilo mogu ući i rehabilitacijski te psi vodiči. Odluke su to koje su na snazi oduvijek, kažu u najvećim hrvatskim gradovima, a koju je u posljednjih nekoliko godina promijenio tek zagrebački ZET. Glavnim gradom redovito se tramvajima i autobusima voze sve životinje pa se, unatoč pravilniku koji zabranjuje one divlje, u javnom prijevozu može vidjeti čak i sokola, ali i pokoju zmiju na putu veterinaru.

Od 2013. godine dopušten je i prijevoz pasa koji u grebenu imaju više od 30 centimetara, uz uvjet da pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik uz sebe ima ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće – objašnjavaju u ZET-u te dodaju kako se ljubimac i njegov “gazda” moraju zadržavati u prednjem dijelu vozila, oboje moraju imati kartu, a onečisti li pas tramvaj ili autobus, dužan ih je “izglancati” upravo vlasnik. Ne pridržavaju se, doduše, uvijek pravila, priznaju i sami vlasnici ljubimaca, i to uglavnom, kako kažu, jer su “sigurni u to da će njihov pas biti dobar i bez brnjice, a ako postoji slobodno mjesto u stražnjem djelu busa, zašto bi stajali u prednjem”.

ljubpri1

Moja Meri je labrador i jako je umiljata i pristojna. Jest malo veća, ali dobra je i ne radi nikakve probleme. Ne vidim razloga zašto ne bi stajala sa mnom, primjerice, na sredini autobusa, ako tamo ima najviše mjesta – rekla je ponosna vlasnica kućnog ljubimca Tamara Polanc.

Sredina busa – ne može    

A upravo se “sredina busa” prošlog vikenda pretvorila u problem kada je na liniji 109 kontrolor pozvao policiju Zagrepčanki objasnivši joj kako “ona i pas moraju izaći iz autobusa”. Djevojka je prvo odbila napustiti bus, ali na kraju ipak je to napravila, uz pratnju dvojice policajaca.

Sram ga bilo, pas nikome nije smetao, a on, uostalom, nije imao ni što “kontrolirati” u busu jer je u vrijeme Adventa u gradu besplatan prijevoz – komentirali su Zagrepčani na društvenim mrežama, na kojima je i “osvanuo” video prepirke iz ZET-ove stodevetke.

Nisu, međutim, svi bili na strani mlade Zagrepčanke te su upozorili kako se pravila moraju pridržavati svi putnici, pa tako i oni na četiri noge. 

Ljubimca u spremnik

Zagreb

Manje životinje moraju biti u transporterima, a veći psi na kratkom povodcu te s brnjicom. Karta za njih deset je kuna.

Split

Javnim prijevozom mogu životinje koje stanu u spremnike. Za veće pse plaća se normalna karta, a ući mogu blagdanom i nedjeljom.

Rijeka

Kućni ljubimci koji se voze moraju biti smješteni u spremnicima. Ako vlasnik životinju drži na krilu, za nju ne plaća prijevoz.

Osijek

U transporterima i nikako drugačije ljubimci se voze autobusima i tramvajima. Oduvijek je tako, kažu u Gradskom prijevozu. piše