Čaša vode može pomoći kod jutarnjeg zadaha iz usta

671

voda1Loš zadah (halitoza) je čest i neugodan problem koji ima različite uzroke. Osobe koje imaju problema s halitozom često toga nisu svjesne, dok im se ne kaže.

Čak i kod kraćih perioda kao što je spavanje, smanjenje sline u ustima dovodi do tzv. jutarnjeg zadaha.

Novo istraživanje nagovještava da pijenje prve čaše vode ujutro, može bit djelotvoran put suzbijanja jutarnjeg zadaha.

Istraživanje objavljeno u Int J Dent Hygiene (Van der Sluijs E, Slot DE, Bakker EWP, Van der Weijden GA. The effect of water on morning bad breath: a randomized clinical trial), 2015, pokazalo je da pijenje ili ispiranje usta čašom vode, može pomoći da se odstrani 60% sadržaja koji doprinose lošem zadahu. Najbolji put da se pobijedi loš zadah, jest da se osigura djelotvorna i ustaljena higijena usta.

Ona treba uključiti obavezno četkanje zubi ujutro i na večer, prije spavanja, po mogućnost i iza obroka, uz uporabu zubne paste , zubnog konca (svile) i tekućine za usta. Tijekom održavanjua oralne higijene nikako se ne smije zaboraviti četkanje jezika, ili uporaba strugača za jezik. Ostaci hrane između zubi i na jeziku, svojom razgradnjom mogu uzrokovati neugodan miris.

Ukoliko se zubi očiste četkicama za međuprostore ili se to izvrši uporabom zubne svile, barem jednom dnevno, to može pomoći da se prekine stvaranje lošeg zadaha. Pravilnom i redovitom higijenom usne šupljine većina ljudi uspijeva sama riješiti problem zadaha iz usta.

Međutim, ako je i nakon primjene gore navedenih mjera neugodan zadah i dalje prisutan, potrebno je što prije posjetiti stomatologa.

Ukoliko se pokaže da uzrok zadaha nije dentalne prirode, savjetuje se posjeta liječniku, kako bi se utvrdilo da li je neko medicinsko stanje uzrok neugodnog  zadaha.

Piše Andrijana

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije