Po zimi smo svi nekad u bedu

680

dep zimaDonosimo šest savjeta pomoću kojih ćete se osjećati bolje. Kako zimi oblačimo drugačiju odjeću, tako bi i prehranu trebalo promijeniti i prilagoditi zimskim mjesecima.

Vremenske prilike utječu na čovjekovo raspoloženje. Kraći dani i manje sunca mijenjaju bioritam. Hranom se itekako može utjecati na raspoloženje. Sama činjenica da je kuća puna hrane, djeluje pozitivno na našu psihu. Evo šest pravila koje bi trebali slijediti pa ćete se kad dođe ljeto osjećati jednako poletno kao da niste prošli kroz ovogodišnju hladnu zimu.

Jedite ribu zbog D vitamina

Zbog kraćih dana i deblje odjeće imamo manje D vitamina nego u ljetnim mjesecima. Ovaj vitamin utječe na raspoloženje i kognitivne funkcije. Neke studije ukazale su na povezanost nastanka depresije i manjka D vitamina. Jedan od najboljih izvora D vitamina je losos. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama koje štite srce i mentalno zdravlje. Jedite i sardine i obogaćeno mlijeko. Najveći deficit D vitamina je kod starije populacije.

Tanjur u boji duge

Birajte dobro izbalansiranu, minimalno procesuiranu hranu na biljnoj bazi, punu voća i povrća u raznim bojama. Punjenje tanjura brokulom, crvenom rajčicom, ljubičastim kupusom, žutom paprikom, osigurava cjelovit spektar vitamina, minerala i fitokemikalija koje potiču imunitet.

C vitamin

Potreba za ovim vitamniom osobito je naglašena u zimskim mjesecima. Ovaj antioksidans može smanjiti učestalost prehlada, osobito onima koji su unatoč zimi ostali entuzijasti vježbanja vani, ali može i sačuvati lijepu kožu zahvaljujući sposobnosti C vitamina da sudjeluje u sintezi kolagena. Ovaj vitamin treba unositi svakodnevno jer ga tijelo ne deponira.

Potaknite crijeva

Probavni sustav ima više imunoloških stanica nego cijelo tijelo. Zato je važno održati crijeva što zdravijima. Uzimajte probiotike koji su dobri za crijevne bakterije jer one štite od patogenih mikroorganizama, smanjuju upale i održavaju imunološki sustav jakim. Započnite dan jogurtom, kefirom, jedite puno kiselog kupusa, repe.

Održavajte šećer stabilnim

Sa kraćim zimskim danima, raspoloženje nam se lako pogorša. Branite se tako što ćete šećer u krvi održavati stabilnim. To će vam pomoći da se osjećate spokojnije, ali i poletnije i smanjit će tu omaglicu u mozgu i ćudljivost raspoloženja. Jedite hranu bogatu vlaknima koja sadrži složene ugljikohidrate i svakako neka proteini budu nemasni. Sve uzimajte u pravilnim intervalima tijekom dana.

Potaknite serotonin

Tužni ste, zahvaćeni zimskom sjetom. Tmurni zimski dani svakako tome doprinose. Povratite volju i raspoloženje utjecanjem na razinu hormona sreće, serotonina. Da bi optimizirali razine serotonina, imajte dovoljno triptofana u hrani. To je aminokiselina koja sudjeluje u izgradnji proteina ali je i prekursor serotonina i melatonina pa regulira san i apetit. Triptofani podižu razinu serotonina, poboljšavaju lagane oblike depresije, poboljšavaju spavanje (kod nesanice) i utječu na bolje raspoloženje. Jedite tofu, puno tune, špinata, tamnoga graha uz zdrave ugljikohidrate koji potiču apsorpciju. piše