Kreće u veljači

710

placeno cuvanjeU ovoj su se zemlji dosjetili genijalne ideje: Bake koje čuvaju svoje unuke od sad će za to primati plaću. Ovo će riješiti problem zaposlenih majki u Turskoj.

Svi znaju tko su najpouzdanije dadilje – djedovi i bake. A koliko oni ustvari pomažu roditeljima kako bi mogli odvojiti malo vremena za sebe ili kako bi mogli otići na posao, znajući da će svoje dijete ostaviti u sigurnim rukama, prilično je neopisivo i nema cijenu. Okej, ali u Turskoj su se ipak dosjetili nečeg genijalnog.

Naime, još prije nekog vremena, turski su zakonodavci predložili zakon kojim bi obvezali državu da bakama koje tijekom tjedna čuvaju svoje unuke isplate plaću, piše Bright Side.

Majke u Turskoj imaju taj problem da zbog čuvanja klinaca ne mogu odlaziti na posao, zbog čega je i predloženo ovakvo rješenje, a u veljači će Turska pokrenuti pilot projekt kojim će bakama, koje pristanu čuvati djecu tijekom tjedna, osigurati državnu plaću. I tako država svim umirovljenicima koji primaju plaću u iznosu od 1000 do 1800 turskih lira (od 1800 do 3240 kuna) omogućava da dodatno zarade – čuvajući svoje unuke.

Za sad projekt kreće u dvije pokrajine

Projekt je za sad planiran u pokrajinama Bursa i Izmir, a u prvoj će fazi sudjelovati otprilike tisuću obitelji. Nakon šest mjeseci i revizije napretka, program bi se trebao proširiti i na ostale turske regije.

U intervjuu za CNN turski je ministar rada i socijalne skrbi pak izjavio kako bi bake za čuvanje svojih unuka na mjesec trebale zaraditi između 700 i 720 kuna. piše