Tekućine za ispiranje usne šupljine

1895

ispiranje ustaNiste sigurni čemu služe tekućine za ispiranje usne šupljine? Da li ih je nužno svakodnevno koristiti? Da li je za dobru oralnu higijenu dovoljno koristiti samo pastu za zube ili treba pridodati i tekućinu za usta?

Kako bi se dobila maksimalna učinkovitost prilikom pranja zubi potrebno je koristiti slijedeće upute:

U svakodnevnoj brizi za zdravlje usne šupljine, neizostavan dio pribora za higijenu usne šupljine uz četkicu za zube, zubnu pastu i zubni konac su I vodice za ispiranje usta.

Vodice za ispiranje, bez obzira koliko su jake, nipošto ne mogu zamijeniti mehaničko četkanje, ali predstavljaju korisno dodatno sredstvo za održavanje oralne higijene. Zato je plak uvijek potrebno mehanički ukloniti pravilnim i redovitom četkanjem, a nakon mehaničkog čišćenja koristiti tekućine za usta.

Vodica za ispiranje usta za Vas može učiniti puno više nego što je osvježenje daha.

Vodice imaju antiseptički učinak, a najviše se razlikuju po osnovnom sastojku (eterična ulja, kvaterni amonijevi spojevi, halogeni, klorheksidin…). Cilj ispiranja vodicama je uklanjanje bakterija koje preostanu nakon četkanja i usporavanje ponovnog stvaranja plaka. Smanjenjem broja bakterija spriječava se i neugodan zadah.

Kako se pravilno koristi vodica za ispiranje usne šupljine?

Trebate znati kako se pravilno upotrebljava vodica za usta, jer u protivnom može doći do komplikacija. Preporuča se vodicu koristiti nakon pranja zubi. Čep bočice napunite vodicom do označene linije (20ml). Pažljivo ispirite 30 sekundi, grgljajte i ispljunite. Nemojte gutati! Neke vodice za usta sadrže flourid i etanol, koji su opasni ako se progutaju u većim količinama. Nakon što ispljunete vodicu za usta, nemojte odmah isprati usta vodom. Neka vam još malo djeluje u ustima. Dokazano štiti od naslaga, bakterija i karijesa i na teško dostupnim mjestima.

Koja je vodica za usta najbolja za Vas?

Današnje tržište nudi široki spektar vodica za usta, a koja je najbolja za Vas, preporučiti će Vaš stomatolog. Zato se ne ustručavajate provesti 5 minuta duže kod Vašeg stomatologa te ga zamolite da preporuči koja je najbolja vodica za Vas.

Savjet:
Održavanje dobre oralne higijene jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti za svoje zube i zubno meso. Ne kaže se uzalud: “čistoća je pola zdravlja”!

Piše Andrijana

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije