Ovo su najčešći simptomi raka pluća, dojke, debelog crijeva

807

prevencija rakaSlužba za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti Hrvatske objavila je simptome čestih zloćudnih bolesti – raka dojke, pluća, debelog crijeva, prostate, melanoma.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim je stranicama objavio popis najčešćih simptoma različitih vrsta karcinoma koji su učestali u našoj zemlji. Dobro je poznavati moguće simptome, pogotovo ako u obitelji imate povijest karcinoma ili ako možda sumnjate na neku bolest. Osim toga, dobra informiranost može vam pomoći da živite kvalitetnije i bolje pazite na svoje zdravlje. 

Ovo su simptomi čestih zloćudnih bolesti:

Rak debelog crijeva

često se spominje krv u stolici kao početni simptom, ali je važno naglasiti da se najčešće radi o takozvanom okultnom (skrivenom) krvarenju koje nije vidljivo golim okom, zbog čega je važno odazvati se na pozive u sklopu preventivnih programa kojima se stolica testira na okultno krvarenje

drugi česti simptomi raka debelog crijeva su promjene u navikama pražnjenja crijeva koje traju dulje od mjesec dana (česti zatvori ili proljev)

osjećaj nelagode u trbuhu

grčevi ili česta nadutost

osjećaj nedovoljnog pražnjenja

tanke stolice

neobjašnjena anemija

Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede kojima je moguće otkriti promjene na debelom crijevu u ranoj fazi, kada su šanse za izlječenje mnogo veće.

Rak pluća

U ranoj fazi, osim kod manjeg broja oboljelih, ovaj rak ne izaziva simptome. Najčešće se otkriva kad već uznapreduje, te je zbog toga smrtnost od ove vrste raka još uvijek visoka.

Kod nekih se osoba može javiti:

dugotrajan kašalj

zaduha

teško disanje

promuklost

bol u prsima

Od raka pluća najčešće obolijevaju pušači, kod kojih se neki od ovih simptoma javljaju i inače, stoga je važno obratiti pozornost na simptome koji ne prolaze, ili su po nekom svom obilježju drugačiji od onih koje inače doživljavate.

Rak dojke

Najčešće se spominje kvržica na dojci, a kod velikog broja žena dolazi i do drugih promjena:

iscjedak iz bradavice

uvlačenje bradavica

pojava „narančine kože“ na dojci

udubljenja

otekline

crvenilo

zadebljana koža

U trenutku u kojem se kvržica može napipati ili je došlo do navedenih promjena na dojci, rak je često već uznapredovao. Stoga je važno redovito obavljati preventivne preglede (mamografiju odnosno ultrazvuk), kojima se rak dojke može otkriti u fazi u kojoj se još ne može napipati.

Rak prostate

Premda je ovo najčešći rak kod muškaraca u razvijenom svijetu, nisko je na listi zloćudnih uzroka smrti muškaraca, s obzirom na povoljniju prognozu u odnosu na rak pluća i debelog crijeva, druge najčešće zloćudne bolesti u muškaraca.

Najčešći simptomi raka prostate su:

teškoće s mokrenjem (otežano mokrenje, osjećaj nepotpunog pražnjenja, krv u mokraći ili ejakulatu)

erektilna disfunkcija

Navedeni simptomi mnogo češće upućuju na benigno povećanje prostate, no u starijoj dobi te ako je u obitelji netko bolovao od raka prostate, važno je posjetiti liječnika ukoliko se ovi simptomi jave.

Maligni melanom kože

Postoji nekoliko vrsta tumora kože, no, osim melanoma, većinom se radi o relativno benignim i sporo rastućim tumorima.

Jednostavno pravilo – ABCDE, pomaže da prepoznamo madeže i promjene na koži na koje treba obratiti pozornost. Ako je promjena na madežima:

asimetrična (A)

neravnih granica (B-borders, granice)

mijenja boju (C-color, boja)

promjera većeg od 6mm (D-diameter, promjer)

mijenja veličinu, boju, debljinu tijekom vremena (E-evolution, promjena)

može se raditi o malignom melanomu te je potrebno konzultirati se s liječnikom. Kod ove su vrste raka samopregledi i redoviti preventivni pregledi kod liječnika od velike pomoći.

Iz HZJZ naglašavaju:

Svi opisani simptomi mogu se javiti i kod niza drugih bolesti i stanja. Dapače, ukoliko se pojavi neki od simptoma, najčešće se ne radi o raku već o nečem puno bezazlenijem. Većina glavobolja, probavnih problema, madeža i teškoća mokrenja benigni su simptomi koji će proći sami od sebe.

Važno je obratiti pažnju na to koliko se često simptomi javljaju, koliko dugo traju, prolaze li nakon uzimanja lijekova i jesu li novi, nagli i neuobičajeni za osobu te se savjetovati s obiteljskim liječnikom koji može pomoći u razjašnjavanju dvojbi.

Također, ovisno o dobi, rizičnim čimbenicima i obiteljskoj anamnezi, potrebno je na vrijeme započeti s preventivnim pregledima koji omogućuju rano otkrivanje, a samim time i veće šanse za izlječenje nekih oblika zloćudnih bolesti. piše