Profesionalno čišćenje zubi

1004

ciscenje zubiOsmijeh može puno toga otkriti o Vama, Vašoj osobnosti, navikama ali i o zdravlju usne šupljine. Suvremeni način života, nedostatak vremena, moderna prehrana, pušenje i stres su sigurno ostavili trag i na zubima.

Higijena zuba i usne šupljine je važna zbog prevencije različitih oboljenja kao što su karijes, gingivitis, parodontitis i dr.

Dobra oralna higijena ne podrazumijeva samo redovito četkanje zubi. U svakodnevnoj brizi za zdravlje usne šupljine, neizostavan dio pribora za higijenu usne šupljine uz četkicu za zube, zubnu pastu, zubni konac, interdentalne četkice su i vodice za ispiranje usta. Vodice za usta otplavljuju nečistoće odnosno naslage na zubima i sluznici, djeluju antibakterijski, osiguravaju svježi dah, te uklanjaju neugodan zadah iz usta.

Bez obzira kako dobro i temeljito čistili zube, uvijek postoje mjesta koja su teško dostupna i na kojima se može razviti karijes.

Za postizanje savršenog osmijeha uz dobru oralnu higijenu i brigu o oralnom zdravlju potrebno je potražiti stručnu pomoć stomatologa i podvrgnuti se profesionalnim zahvatima čišćenja zubi gdje pjeskarenje i čišćenje zubnog kamenca igraju najvažniju ulogu.

Profesionalno čišćenje zubi uključuje uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga, iznad i ispod razine zubnog mesa, ultrazvučnim strojnim instrumentima. Nakon čišćenja, zubi se poliraju profesionalnim pastama I pjeskare. Pjeskarenjem se pomoću finog pijeska uklanjaju pigmentacije, mrlje i naslage s površine zuba.

Profesionalno čišćenje zubi ostavlja glatke i sjajne površine koje su manje sklone ponovnom nakupljanju zubnih naslaga. S obzirom na to da je sigurno i ne oštećuje površine zuba, može se ponavljati više puta godišnje, ovisno o individualnoj sklonosti nakupljanju zubnog kamenca i pigmentacija.

Osobito se preporuča pušačima, konzumentima kave, čajeva i ostalih obojenih pića.

Cilj svih ovih mjera oralne higijene je ukloniti što više plaka i odgoditi njegovo ponovno stvaranje kroz što dulje vremensko razdoblje.

Savjet:

Odvojite malo vremena i posjetite svog stomatologa! Redovito i pravilno održavanje oralne higijene u kombinaciji sa periodičnim pregledima od strane stomatologa i profesionalnim čišćenjem je recept za zdrave zube i lijep osmijeh!

Piše Andrijana

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije