Bayern – Arsenal 5:1

680

Arsenal uništen: Bayern im s lakoćom utrpao pet komada! Iako je Arsenal djelovao zrelo u prvih 45 minuta, nisu uspjeli izdržati Bayernov pritisak u drugom poluvremenu. Pet su komada zabili Nijemci, od čega četiri u drugom poluvremenu.

Mislilo se da je Bayern ranjiv pa da će Arsenal konačno proći tu, za njih ukletu, osminu finala Lige prvaka. Bavarski klub iz Lige prvaka ‘torpedirao’ je londonski 2005., 2013. te 2014. u osmini finala najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja, a čini se da će se ta tradicija nastaviti i u 2017.

Nastavljaju se dvije velike tradicije

Na Allianz Areni njemački prvak dobio je ‘topnike’ 5-1, iako su Englezi mogli povesti pred kraj prvog poluvremena. Ovo je bila 16 uzastopna pobjeda Bayerna na prekrasnoj Allianz Areni u Ligi prvaka uz impresivnu gol razliku 58-9!

Ovo je lako moguće i sedma godina u nizu u kojoj će Arsenal ispasti u osmini finala ovog natjecanja. Kako vjerovati nakon večeras u njih da će na Emiratesu učiniti isto što je Bayern njima večeras u Münchenu?

Bayern je očekivano krenuo s presingom, Arsenal se odlučio za oprezan pristup na samoj uvertiri i djelovalo je to dobro za njih u prvih deset minuta. Međutim, u 11. je Arjen Robben svojim klasičnim golom doveo u vodstvo Bavarce. Pustili su ga na otvoren šut, on se namjestio na svoju lijevu nogu i pogodio desno rašlje gola Davida Ospine za 1-0.

Visoki posjed, ‘stotinu’ dodavanja i kruženja loptom bila je uobičajena igra Bayerna koju su usvojili pod Pepom Guardiolom, a i večeras su u tom stilu nastavili na Allianz Areni. Ipak, bio je to jalov posjed koji je otvarao prostor za kontre Arsenalu pa je u 29. Robert Lewandowski faulirao Laurenta Koscielnog u kaznenom prostoru Bayerna. 

Özilov promašaj – tu je Arsenal izgubio utakmicu

Srpski sudac Milorad Mažić svirao je penal, loptu je uzeo Čileanac Alexis Sanchez. Pročitao ga je Manuel Neuer i sjajnom obranom spriječio gol, no lopta se vratila opet Alexisu koji je prvi put promašio udarac, a zatim stigao nekako udariti po golu i zabiti gol!

Neuer je ekspresno pobjesnio na svoje defenzivce koji su očajno reagirali nakon odbijanca, jednostavno, morali su to počistiti. Inače, bio je to treći penal u nizu koji nije prevario Neuera u Ligi prvaka. Dva je Manuel skinuo, jednom je udarac završio na stativi.

Pet minuta poslije, mogao je Mažić svirati penal i za Bayern. Costa je pogodio u ruku Bellerina u blizini Ospine, no Srbin je ostao nijem.

Gosti ‘pobjegli’ s terena u drugom poluvremenu

Potom je Arsenal kreirao dvije sjajne šanse. U 40. Xhaka tuče poslije dobre lopte Oxladea, ali Neuer siguran. U prvoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena, Mesut Özil je sam izašao iskosa na Neuera i izašao kao gubitnik iz te akcije. Reprezentativni kolega refleksno je nogom zaustavio zicerčinu ‘topnika’.

U nastavku kao da je Arsenal otišao kući. Kako uopće nazvati igru neke momčadi kad u razmaku od 11 minuta primi tri gola?

Eto, to se dogodilo Arsenalu od 53. do 63. minute. Prvo je Lewandowski zabio u 53. na asistenciju Lahma, potom je tri minute poslije Lewa fantastično asistirao petom Thiagu za 3-1. Arsenal, posve potonuo, opet je kapitulirao u 64. minuti poslije kornera gdje je nakon odbijanca Thiago Alcantara ‘zavukao’ loptu kroz ‘šumu nogu’ za 4-1!

Da razbijanje Arsenala bude još brutalnije, pobrinuo se Thomas Muller samo tri minute poslije svog ulaska na teren. Lako je prevario obranu gostiju i precizno poentirao u mrežu ionako uništenog Kolumbijca Davida Ospine. U studenom 2015. Bayern je također zabio pet komada Arsenalu na svom terenu, povijest se, nažalost po navijače Arsenala, ponovila.

Uzvratna utakmica igra se 7. ožujka na Emiratesu, no poslije ovakve simultanke, ima li se potrebe i igrati to? Uz dužno poštovanje Arseneu Wengeru, njega je vrijeme pregazilo, a to se vidjelo i na terenu večeras. piše