Problem za Riječane

752

sradion riRiječani love povijesni naslov, ali čeka ih neugodno iznenađenje ako uđu u Ligu prvaka.

I nakon odigranog 21. kola Prve HNL Rijeka još uvijek ima šest bodova prednosti nad drugoplasiranim Dinamom.

Sasvim je izvjesno da će ta dva kluba do kraja prvenstva voditi utrku za naslov prvaka. Modri za 12. uzastopni, a Rijeka za prvi u povijesti.

Jasno je da je još uvijek prerano prognozirati hoće li trupe Matjaža Keka ostvariti povijesni uspjeh, ali sigurno je da su na dobrom putu. Riječani su još uvijek bez poraza, a statistika kaže da su u 21 utakmici dali 42 gola uz samo deset primljenih. Dinamo, je za ilustraciju, upisao dva poraza te su dali devet golova manje od Rijeke, ali primili su ih tri više.

Iako u Rijeci trenutačno gledaju samo prema tome hoće li 27. svibnja podići pehar prvaka, navijači zasigurno maštaju o nastupu njihovih miljenika u Ligi prvaka.

Međutim, kako stvari stoje, osvoji li Rijeka naslov prvaka i izbori plasman među europskom elitom, pitanje je na kojem bi stadionu ugostili velikane.

Naime, uvjete za odigravanje utakmica Lige prvaka u Hrvatskoj, kako nam je potvrđeno iz HNS-a, trenutačno zadovoljavaju samo stadioni četvrte kategorije – Maksimir i Poljud.

stadion zg

Premali kapacitet

Minimalni strukturalni kriteriji koje Rujevica mora ispuniti da bi dobila dozvolu i bila domaćin u Ligi prvaka su između ostalog dimenzije travnjaka 105-68, mora imati svlačionicu za suce veličine od najmanje 20 četvornih metara s najmanje dva tuša, jednim, individualnim sjedećim zahodom, šest stolica i stolom, mora na raspolaganju imati najmanje 150 VIP parkirališnih mjesta u sigurnom i zaštićenom području.

Nadalje, stadion mora biti opremljen modernim elektroničkim kontrolama ulaza i mehaničkim sustavima brojenja gledatelja koji omogućuju analizu podataka u realnom vremenu te sprječavaju korištenje krivotvorenih ulaznica i prenatrpanost, ali i kapacitet od najmanje 8000 sjedala.

Upravo ovaj posljednji uvjet ponajviše muči vodstvo Rijeke. Rujevica, naime, trenutačno ima kapacitet od 6134 gledatelja. Kako bi spriječili scenarij prema kojem bi odigravali europske utakmice u Zagrebu, Splitu ili inozemstvu, morat će ga podići za oko 2000. Predsjednik Mišković u nekoliko je navrata dao naslutiti da će zbog toga izgraditi i sjevernu tribinu, međutim taj proces još nije započeo, ali ako započne nagađa se da bi izgradnja nove tribine bila relativno kratka.

sradion st

Druga je opcija da se Uefa smiluje Riječanima te im daju posebnu dozvolu za igranje na stadionu manjega kapaciteta. Slično je već bilo prijašnjih godina.

A što je s Kantridom?

Obnova je zapela. Točnije, još nije niti počela. Obnovljeni stadion prvotno je već trebao ugledati svjetlo dana, ali prema posljednjim najavama Kantrida bi mogla biti otvorena tek 2020. godine. piše