Bijelo vino može naštetiti caklini zuba

756

bijelo vnoLijep osmijeh je najljepši ukras svakog lica! Danas sve veći broj ljudi uz pomoć suvremene stomatologije teži blistavo bijelom osmijehu – jer nisu zadovoljni s bojom svojih zubi.

Zubi gube svoj sjaj kroz godine. Caklina je odgovorna za bijeli sjaj zubi, a postoje mnogi uzročnici koji utječu na promjenu boje cakline. Neki od neprijatelja zubne cakline su želučana kiselina, limunska kiselina, sportski i energetski napitci, pušenje, vino.

Ukoliko preferirate bijelo vino, iz razloga jer crno vino ostavlja mrlje na vašim zubima, promislite ponovno!

Redovito uživanje u čaši bijelog vina, može naštetiti zubima – kažu njemački stručnjaci.

Stručnjaci Sveučilišta Johannes Gutenberg iz Mainza proučili su utjecaj osam vrsti crnog i bijelog vina na izvađene zube odraslih ljudi. Vina su prikupljena iz Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske. Namakali su zube 24 sata u vinima i zaključili gubitak minerala kalcija i fosfora iz cakline do dubine od 60 mikrometara.

Ukoliko odmah nakon konzumiranja vina požurite u kupaonicu očetkati zube, pogriješit ćete, jer se caklina tako dodatno oštećuje. Kako bi svoje zube zaštitili, s četkanjem bi trebali pričekati najmanje pola sata nakon što ste konzumirali vino.

Hrana i pića bogata kiselinom mogu nagristi zubnu caklinu, a bijelo je vino štetnije od crnog, zaključio je profesor Damien Walmsley iz Britanskog stomatološkog udruženja.

Ako želite uživati u bijelom vinu i ne brinuti se, savjetujemo nekoliko kockica sira. Takvom praksom neutralizira se kiselina i ojačava moć sline. koja je važna za zube.

Tradicija uživanja sireva za desert u kombinaciji s vinom može dobro djelovati na sprječavanje oštećenja zuba jer sir sadrži velike količine kalcija, zaključili su istraživači.

Savjet:

Da biste izbjegli oštećenja zubne cakline, uz bijelo vino jedite komadić sira!

Piše Andrijana   

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije