Razina osjetljivosti

736

macka macicKako mačke reagiraju na mačiće u nevolji. Mačka i mačak ne reagiraju isto na svoje potomke koji mijauču kad su u nevolji ili gladni. Ženke, za razliku od mužjaka, razaznaju razinu hitnosti u glasanju svojih mačića.

Mačke imaju nevjerojatan sluh i čuju daleko bolje od ljudi, no mužjaci ne razaznaju razliku u glasanju svog potomstva, dok ženke znaju prepoznati koliko je hitna njihova intervencija. 

Medicinska škola u Hannoveru i Hanoversko veterinarsko sveučilište u Njemačkoj objavili su svoje istraživanje u časopisu BMC Evolutionary Biology koje ukazuje na to kako ženske mačke prepoznaju razinu stresa u glasovima svojih potomaka te se žurnije odazivaju ako je to potrebno. Mužjaci ne čuju takve razlike, no svejedno uvijek provjeravaju što se događa s njihovim mačićima.

Ženke se deset posto brže odazivaju mačićima kad čuju hitnost u njihovom glasanju, no kad je razina stresa niska mužjaci i ženke podjednakom brzinom stižu do svog potomstva. Čak i mačke koje prvi put imaju potomstvo znaju prepoznati razinu stresa u glasanju svog potomstva što znači da iskustvo ne utječe na tu sposobnost, već isključivo njihov spol.

Mužjaci vjerojatno ne raspoznaju razinu stresa u glasanju svojih mačića jer su uglavnom odsutni roditelji pa im je važnost dobrobiti potomstva sporedna. To je možda čak i razlog za bolju razinu prepoznavanja stresa u glasanju mačića kod ženki.

Znanstvenici su također pažljivo izmjerili razlike u glasanju mačića pod različitim uvjetima kako bi bili sigurni da postoji značajna i prepoznatljiva razlika. 

Briga za mačiće kod mačaka nije ograničena samo isključivo na potomstvo. Glasanje mačića izazvat će istu reakciju čak i kad nisu u pitanju članovi obitelji. piše