Ketogena dijeta spašava živote oboljelih od karcinoma

736

keto dijetaSve više ljudi je razočarano medicinskim tretmanima raka: preskupi su, prepuni opasnih nuspojava i nisu djelotvorni. Zbog toga mnogi posežu za prirodnim načinima liječenja.

Jedan od njih je i ketogena dijeta, čija popularnost u svijetu ubrzano raste, jer djeluje i kod najagresivnijih karcinoma.

Povećava se i broj znanstvenih istraživanja na kontroliranju rasta i smanjivanju tumora s ketogenom dijetom.

Neki znanstvenici vjeruju da bi u budućnosti mogla zamijeniti konvencionalne načine tretiranja karcinoma poput kemoterapije.

Među najvećim zagovornicima i istraživačima ove dijete je dr. Thomas Seyfried, autor knjige “Cancer as a Metabolic Disease” (Rak kao metabolička bolest).

Uz njega je Dominic D’Agostino, profesor s odjela molekularne farmakologije i fiziologije na Medicinskom fakultetu Morsani u Južnoj Floridi, koji ima mnogo pozitivnih iskustava s ketogenom dijetom u liječenju raka.

Ketogena dijeta uspješno se koristi i za kontroliranje teških oblika epilepsije, liječenje neuroloških poremećaja, glavobolje, neurodegenerativnih i autoimunih bolesti, poremećaja spavanja i bipolarnog poremećaja.

U svojoj knjizi Grain Brain neurolog Dr. David Perlmutter piše da ova dijeta pomaže u ubrzanom gubitku kilograma, protiv ADHD-a, Alzheimera i demencije.

Uspješna i u liječenju teških oblika raka

Uspješnost ketogene dijete dokumentirana je mnogim studijama i svjedočanstvima izliječenih od mnogih vrsta raka, posebice onih na mozgu.

Bez obzira na tešku provedivost ove dijete, ispitanici su je dobro podnosili, čak i uz kemoterapiju.

Istraživači iz bolnice u Würzburgu stavili su na ketogenu dijetu šesnaest pacijenata, koji su bili otpisani od strane moderne medicine.

Dok su neki oboljeli umrli, oni koji su uspjeli ostati na dijeti tri mjeseca doživjeli su poboljšanje ili remisiju raka.

Dr. Nebeling i suradnici 1995. su propisali ketogenu dijetu dvjema djevojčicama s tumorima mozga u uznapredovalom stadiju.

Bili su to anaplastični astrocitom IV stadij i cerebralni astrocitom III stadij koje nije bilo moguće u potpunosti ukloniti operacijom.

Uz ketogenu dijetu tumori su se smanjili te su pacijentice nadživjele liječnička predviđanja.

Dr. Eugen Fine je 2012. napravio studiju na deset pacijenata u poodmaklim stadijima raka. Kod šest se pacijenata tumor zaustavio ili djelomično povukao u remisiju.

Starija žena (65) oboljela od glioblastoma, najagresivnije vrste raka, 2010. stavljena je na ketogenu dijetu u kombinaciji s kemoterapijom i zračenjem.

Tumor joj se potpuno povukao, a nije joj bio potreban niti deksametazon protiv epileptičnih napadaja.

Ovo je iznimno obećavajuće, jer moderna medicina nema lijeka za glioblastom pa je prosječni životni vijek nakon obolijevanja 3 do 12 mjeseci.

Doktor D’Agostino nedavno je objavio istraživanje koje pokazuje odlične rezultate kombiniranja ketogene dijete i hiperbaričnog kisika protiv raka s metastazama.

Što je ketogena dijeta

Ketogena dijeta potpuno je različita od drugih stilova prehrane i ruši sve ono što smo mislili da znamo o prehrambenoj piramidi.

Stanice tumora mozga i drugih čvrstih tumora ovisne su o glukozi, što je potvrđeno u nekoliko studija.

Cilj je da se stanice raka izgladne ukidanjem glukoze, koja dolazi iz ugljikohidrata, te da tijelo uđe u ketozu, stanje u kojem tijelo crpi energiju iz ketona – nusproizvoda masti.

Pri tome se mijenja čitava kemija tijela i stabilizira razina glukoze u krvi.
Glavne značajke ketogene dijete:

dnevni unos masnoća iznosi 70%

dnevni unos proteina čini 25%

dnevni unos ugljikohidrata je samo 5%, najviše 50 g dnevno, a kod inzulinske rezistencije ili dijabetesa najviše 25 g dnevno.

dnevni unos kalorija je 10-20% manji od potrošnje bazalnog metabolizma.

Provođenje dijete

Za postizanje ketoze potrebno je od jednog do tri tjedna, ovisno o stanju organizma.

To prijelazno razdoblje može biti slično kao i kod čišćenja organizma, pa možete osjećati slabost i imati miris daha po acetonu.

Ketozu ne treba miješati sa štetnom ketoacidozom koja može biti jako opasna za dijabetičare. Ketoza je prirodno i potpuno neškodljivo stanje tijela.

Prakticiranje ketogene dijete s vremenom smanjuje apetit, jača koncentraciju i olakšava mršavljenje bez gubljenja mišićne mase.

Kod provođenja ove dijete morate uzimati i kvalitetne suplemente – MCT ulje, probiotike i multivitamine.

Oni mogu ublažiti nuspojave, pojačati i ubrzati ulazak u ketozu  i sniziti razinu glukoze u krvi.

Započnite ketogenu dijetu isključivo uz nadzor stručnjaka koji će izračunati potrebe vašeg tijela i poučiti vas odabiru namirnica.

Razina ketona u tijelu može se mjeriti i kod kuće s indikatorima ketona u urinu.

Ketogena dijeta može se provoditi samostalno ili istovremeno s drugim terapijama.

Iskustva ljudi

Raffiju Kalamianu 2004. dijagnosticiran je tumor mozga te mu je rečeno da ima tri mjeseca života.

Njegova majka Miriam odlučila ga je staviti na ketogenu dijetu. Tri mjeseca kasnije magnetska je rezonancija pokazala drastično smanjenje tumora, a Raffi je poživio još deset godina.

O svojem iskustvu i ketogenoj dijeti napisala je i knjigu “Ketogenic diet for Cancer”.

Elaine Cantin dijagnosticiran je rak dojke te je operirana, međutim tumor joj se vratio.

Nakon mnogo istraživanja odlučila je pokušati s ketogenom dijetom da bi uskoro saznala da se tumor povukao.

Ketogenu dijetu primijenila je i na svojem sinu, kojeg je izliječila od dijabetesa tipa 1.

Elaine je autorica knjige “The Cantin Ketogenic Diet: For Cancer, Type 1 Diabetes and Other Ailments”.

Vodi i istoimenu Facebook stranicu, gdje možete naći mnogo njenih savjeta i pozitivnih iskustava oboljelih od raka.

Jedan od svijetlih primjera je i trenerica Stephanie Parson Skater, koja je svoju majku oboljelu od glioblastoma stavila na ketogenu dijetu prije sedam godina.

Ona je i danas živa, a Stephanie promovira ovu dijetu i redovito dijeli savjete na svojoj Facebook stranici.

Dr. Fredu Hatfieldu je 2012. dijagnosticiran je rak kostiju te mu je prognozirano tri mjeseca života.

Očajan, tražio je alternativu i odlučio se za ketogenu dijetu. Uz njenu pomoć je njegov rak potpuno nestao, dok je Hatfield i dalje živ.

Ovo su samo neki primjeri koji pokazuju koliko je ova dijeta bolji izbor od kemoterapije. piše