Crno vino štiti od karijesa!

691

crnjak1Dok većina nas vino promatra kao alkoholno piće, neki ga narodi doživljavaju kao blagotvorni, pa čak i ljekoviti napitak.

Pravi primjer su Francuzi koji su od vina napravili kult, pa bez čaše vina ne mogu zamisliti nijedan dan. Zbog ovakvog načina života i navika, u Francuskoj ima znatno manje oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, a znanstvenici to pripisuju umjerenom konzumiranju vina.

Osim što crno vino pozitivno djeluje na srce i krvožilni sustav novija istraživanja su pokazala da je crno vino dobro i za zube. Istraživanje znanstvenika iz New Yorka otkrilo je kako polifenoli iz crnog vina i brusnica sprječavaju nastanak karijesa i plaka na zubima. 

U našim ustima obitava bakterija *Streptococcus mutans* koja razgrađuje šećer iz hrane i pritom proizvodi ljepljive molekule zvane glukani. Ti glukani omogućuju bakterijama da se lakše zalijepe za naše zube i oštećuju ih. Osim toga, *Streptococcus mutans* proizvodi i kiselinu koja nagriza zubnu caklinu što dovodi do nastanka karijesa.

Znanstvenici su otkrili kako polifenoli imaju sposobnost onemogućiti bakteriji *Streptococcus mutans* da proizvodi glukane i na taj se način štetne bakterije ne uspijevaju zalijepiti za zube.

Sama konzumacija brusnica ili crnog vina nije učinkovit način zaštite zubi zbog toga što brusnice sadrže šećer dok crno vino ostavlja mrlje na zubima.Umjesto toga, znanstvenici se nadaju da će uspjeti dodati polifenole u proizvode za oralnu higijenu poput zubne paste, vodice za ispiranje usta ili žvakaće gume.

Izvor: *University of Rochester Medical Center, New York*

Druga studija koju su proveli znanstvenici iz španjolskog Nacionalnog vijeća za istraživanja također potvrđuje da crno vino pozitivno utječe na oralno zdravlje.

Ljudi koji piju umjereno i redovito vino imaju manje karijesa, a ono štiti i od bolesti desni jer usporava razmnožavanje bakterija, potvrdili su znanstvenici.

Ispijanje crvenog vina neće u potpunosti ubiti bakterije, ali će ih svakako usporiti da stvaraju štetan plak i razmnožavaju se – ističe voditeljica studije, Maria Victoria Moreno-Arribas.

Živjeli?!

Piše Andrijana   

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije