Možda vam ozbiljno nedostaje vitamina: Ovih pet znakova govori da nešto nije u redu s vašim zdravljem

716

ned vitaminaProvjerite nedostaje li vam neki od ovih važnih vitamina i pomozite vlastitom organizmu.

Da bismo točno znali koji nam nutrijent nedostaje u tijelu, potrebno je otići na niz testiranja i krvnih pretraga, koje će nam najpreciznije reći čega nam točno manjka. No, postoje i jednostavniji načini na koje možemo saznati što nam nedostaje, ako samo malo bolje pogledamo vlastito tijelo.

Blijeda koža lica

ned vitamina1

Ako vam je lice iz dana u dan sve blijeđe, vjerojatno vam nedostaje vitamina B12. Također, pogledajte i vlastiti jezik. Ako je u potpunosti gladak, to je još jedan znak da vam nedostaje ovaj vitamin. Vrtoglavica i gubitak pamćenja još su neki znakovi, a kako biste popravili stanje konzumirajte veće količine crvenog mesa, ribe i mesa peradi.

Slaba i tanka kosa

Ako primijetite da vam je kosa suha, puna prhuti i lomljiva, to je znak da vam nedostaje biotina, odnosno vitamina B7. A do ovakvog stanja dolazi nakon uzimanja velike količine antibiotika, koji ubijaju bakterije koje sintetiziraju biotin. Stoga jedite veće količine cvjetače, jaja i gljiva, jer su sve te namirnice bogate biotinom i lakše ćete ga povratiti.

Napuhnute oči i podočnjaci

ned vitamina2

Napuhnute oči, podočnjaci i otekle noge mogu biti znak nedostatka joda. Lomljivi nokti, debljanje i suha koža još su neki znakovi njegova nedostatka, a njegov najbolji izvor je sol. No, uz sol tu su i morske ribe, alge te ostali morski plodovi.

Blijede usne

Blijede usne i blijedo zubno meso znak su da vam nedostaje željeza, a češće ćete ove znakove primijetiti kod žena nego li kod muškaraca. A kako biste povratili željezo, jedite više špinata, crvenog mesa, ribe, cikle, krvavica, jetrica i graha.

Osjetljive desni koje krvare

Ovo je ozbiljan znak nedostatka vitamina C, a s obzirom da je to jedan od najvažnijih vitamina u našem organizmu, njegov nedostatak može dovesti do doista ozbiljnih zdravstvenih problema, poput boli u mišićima ili otpadanja zubi. Stoga smjesta povećajte unos namirnica bogatih ovim vitaminom, kao što su lubenica, crvene paprike, papaja, kiwi, citrusi, bobičasto voće i dinja. A ukoliko se stanje ozbiljno pogorša, obavezno potražite savjet liječnika, jer s ovim se stanjem ne bismo trebali zezati. piše