Stepenice razdora

922

lift zgradaTvrdoglavi Splićanin zagorčava život susjedima: ‘Bolesni smo i stari, a lift skuplja ruzinu zbog tužbe jednog stanara’

Ugradnja dizala pokazala se kao kamen razdora među stanarima u Ulici gradišćanskih Hrvata 1 koji se već godinu i pol povlače na sudu.

Većina suvlasnika, njih 23 od 28, žele uvesti lift u toj zgradi na Ravnim njivama koja ima šest katova. Starosna struktura stanara prelazi prosjek od 70 godina, a mnogi imaju i po nekoliko dijagnoza, te su slabo ili gotovo nikako pokretni, što je prava muka kada trebate napraviti nekoliko stepenica, a kamoli kada se morate popeti na zadnja tri kata.

Stvar je trebala teći prilično glatko jer je tijekom projektiranja objekta predviđeno dizalo, koje nikada nije uvedeno zbog nedostatka novca prilikom izgradnje 70-ih godina, ali okna postoje.

lift zgrada1

– Dogovorili smo se da ćemo dignuti kredit preko “Stano-uprave”, ali smo iz toga isključiti stanove u prizemlju, u znak solidarnosti budući da njima lift ne treba. No, to se nije svidjelo jednom od tih stanara, koji nas je ubrzo tužio, jer tvrdi da će se rušiti nosivi zidovi i da će to naštetiti statici zgrade, što apsolutno nema veze s istinom – tvrdi Igor Duplančić s četvrtog kata, stariji gospodin koji se ne može kretati bez štaka, u čijem su društvu bili ostali stanari, redom osobe treće životne dobi.

Na uvid su nam dali i nalaz sudskog vještaka, koji je zaključio da je projektnom dokumentacijom predviđena izgradnja lifta na mjestu sadašnjeg betonskog okna, a na krovu zgrade nalazi se kućica s prostorom koji odgovara dimenzijama okna. Pregledom statičkog proračuna nosive konstrukcije stručnjak je ocijenio da se prilikom podizanja objekta uzimalo u obzir opterećenje dizala, te je zaključio kako ugradnja spasonosnog uređaja ne bi narušila stabilnost zgrade.

Nosili je na rukama

Dizalo je kupljeno i stanari iz 23 stana, kako je i dogovoreno, otplaćuju ga od 1. siječnja ove godine, ali još uvijek nema naznaka da će se proces na Općinskom sudu završiti. Neki od njih strahuju da neće ni doživjeti taj dan kada će im penjanje uz stepenice postati prošlost.

lift zgrada2

– Bila sam u komi 45 dana, morala sam ponovno učiti hodati i spuštati se sa šestog kata jer lift ne postoji, na ruke su me nosili na preglede dok se nisam počela samostalno kretati – rekla nam je jedna stanarka, koja inače boluje i od multiple skleroze, tumora na mozgu, aneurizme na bubregu te ima još nekoliko dijagnoza.

Jedno je koljeno već operirao Ivan Bakota s četvrtog kata, predstavnik stanara, uskoro mu je na redu drugo, a iste probleme ima i susjeda sa šestoga kata. U zgradi ima i srčanih bolesnika te slabovidnih osoba, a jedna 92-godišnjakinja stanuje na četvrtom katu.

– Život nam se pretvorio u pakao. I sami ste se uvjerili u to kako je stubište strmo i usko. I zdravim i mladim osobama užasno je naporno penjati se svaki dan do visokih katova, pa zamislite kako je tek onima koji su stari i bolesni – uglas su nam govorili nezadovoljni stanari jer smatraju da se sudska odluka odugovlači. Za to vrijeme radovi ne mogu početi, a kupljeno dizalo, kažu, “skuplja ruzinu”.

– Smiješno je što nas tuži osoba koja to ne mora plaćati niti to plaća, kao i to što nije tužio sve susjede koji su se složili s ugradnjom lifta, nego je izostavio one s kojima je u dobrim odnosima – tvrdi jedna od pogođenih stanarki.

Brzo se pročuo glas da pišemo o navedenoj situaciji na broju 1, pa nas je dočekalo i nekoliko stanara iz okolnih zgrada koji imaju slične probleme u svojim portunima, građenima u isto vrijeme i po istom projektu. I kod njih je protivljenje jednog ili više susjeda srušilo inicijativu…

Kredit bi nas utopio, a mene bi ugrozila buka’

Vlasnika iz prizemlja J.D. (podaci poznati redakciji) pokušali smo kontaktirati, kucali smo mu na vrata, ali odgovora nije bilo.

Iz dokumenata koje smo dobili na uvid, u svojem tužbenom zahtjevu iz 2015. on ističe da za ugradnju dizala nisu ispunjeni zakonski uvjeti jer tvrdi da je riječ o izvanrednom ulaganju, za što je potreban pristanak svih suvlasnika.

Smatra da bi plaćanje kredita ugrozilo mogućnost plaćanja redovitog održavanja objekta, te da bi takvim zahvatom bila ugrožena i statika zgrade.

Među pritužbama našla se i ona da bi u tom slučaju ispred njegova stana došlo do veće buke i gužve, kao ida bi se onemogućio slobodan prolaz do stana, što bi smetalo njegovu sinu koji koristi prostor, a invalid je s 90-postotnim tjelesnim oštećenjima.

Kontra: Zakon je na našoj strani

Okupljeni stanari su uz pomoć svojeg odvjetnika odgovorili na tužbu tako što su se pozvali na isti zakon. Naveli su da suvlasniku smanjene pokretljivosti nije potrebna suglasnost ostalih susjeda za ugradnju lifta ili rampe na zajedničkim dijelovima zgrade radi omogućavanja pristupačnosti i kretanja. Naglasili su da izvođenje tih radova neće ugroziti redovito održavanje zgrade i da neće ići na štetu nadglasanih stanara.

“Suvlasnik može izvesti radove na vlastiti trošak, a na teret zajedničke pričuve samo uz suglasnost većine, tako da se ne ugrozi plaćanje redovitog održavanja iz prikupljene pričuve. Riječ je o poboljšicama koje ne idu na štetu nadglasanih suvlasnika zgrade”, istaknuli su u odgovoru. piše