Kako prepoznati temperaturu kod ljubimaca

1007

temperatura ljubimacKod ljudi je lako prepoznati temperaturu – samo im naslonite ruku na čelo i sve je jasno. Sa životinjama je situacija nešto kompliciranija, no ne previše.

Što je normalno, a što ne

Prosječna normalna temperatura psa ili mačke kreće se između 37,7 i 39 Celzijevih stupnjeva. Štenci i mačići prvih mjesec dana imaju nižu tjelesnu temperaturu.

Groznica je povišenje tjelesne temperature iznad normalne, a uglavnom je znak bolesti. Upale i infekcije čest su uzrok povišene temperature kod ljubimaca. Kao i kod ljudi, temperatura je često znak da se tijelo bori protiv stranog organizma.

Kako prepoznati temperaturu

Stavljanjem ruke na ljubimca nećete znati procijeniti ima li povišenu temperaturu ili ne. Za to je najbolje iskoristiti toplomjer.

Ono na što biste trebali obratiti pažnju su simptomi koji upućuju na to da možda postoji problem, a to su bezvoljnost, vruće uši, drhtanje te gubitak apetita.

Toplomjer za ljubimce koristi se analno pa nije loše kod kuće imati gumene rukavice, vazelin ili neko slično sredstvo za podmazivanje i dodatni par ruku koji će životinju držati tijekom mjerenja. Srećom, ljubimci nisu zlopamtila.

Ovisno o veličini ljubimca, obični toplomjer ne mora biti u stražnjici dublje od dva do pet centimetara. Ako koristite digitalne toplomjere, jednostavno slijedite upute koje ste dobili uz njega.

Ako ljubimac ima povišenu temperaturu, odvedite ga veterinaru. piše