Opasne kreme za tijelo! Ljudi su izgorjeli u krevetu zbog njih

950

opasne kremeU jednom slučaju istragom je utvrđeno da je posteljina žrtve bila puna kreme za liječenje kožnih bolesti. Mrtvozornik je bio toliko šokiran da je poslao dopis proizvođaču.

Nanošenje određenih krema na tijelo prije odlaska u krevet može dovesti do smrti ako dođe do požara, pokazala je to istraga provedena u Velikoj Britaniji kojom je potvrđeno 37 smrtnih slučajeva od 2010. godine. Radi se o kremama koje se obično koriste kod ekcema i drugih kožnih bolesti, a koje sadrže veliku količinu parafina.

Nakon nanošenja na tijelo i odlaska na spavanje taj parafin se nagomilava u posteljini i ona postaje lako zapaljiva. Jedna od žrtava bio je i 63-godišnji Christopher Holyoake koji je poginuo 2015. nakon što mu je upaljač došao u kontakt s posteljinom. On je koristio dermatološku kremu naziva E45. 

Istragom je utvrđeno da mu je posteljina bila puna spomenute kreme, a mrtvozornik je bio toliko šokiran onime što je vidio u slučaju nesretnog Christophera da je poslao dopis proizvođaču s molbom da na pakiranje stave upozorenje. Proizvođač je pristao na to.

U drugom slučaju žrtva je bio 84-godišnji starac John Hills iz staračkog doma. Njegova odjeća je buknula nakon što mu je na nju ispala lula. On je koristio kremu naziva Cetraben, koja kao i E45 sadrži veliku količinu parafina.

Stradao je i Philip Hoe kojeg je zapalio žar cigatere. On je takvu kremu upotrebljavao zbog psorijaze  Oko 90 posto tijela bilo mu je opećeno. Umro je vrlo brzo nakon dolaska u bolnicu.

I vatrogasci su šokirani

– U četiri od posljednjih šest smrtnih slučajeva kojima sam osobno prisustvovao, krema je imala izravan utjecaj na širenje plamena i brzinu kojom se to odvijalo. Same kreme nisu opasne, ali postaju opasne kada se spoje s drugim čimbenicima – rekao je Darren Munro, zapovjednik vatrogasne postaje London’s Wandsworthi.

Munro upozorava kako redovito pranje pidžama i ostale odjeće kao i posteljine ne može ukloniti sav parafin i on se vremenom nagomilava.

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode poziva sve proizvođače krema za kožu koje sadrže parafin da na njih stave upozorenje. Neki su to već napravili, a drugi rade na tome, prenosi The Sun. piše