Hrana koja čuva i čisti vaše zube

915

hrana za zubeŽelite li očuvati svoje zube lijepima i zdravima, uz dobru oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu veoma važno je voditi brigu i o hrani koju svakodnevno unosimo u organizam. Ispravnim odabirom namirnica možete izbjeći mnoge komplikacije.

Stranica Worldental.org donosi listu namirnica koje su dobre za zdravlje naših zubi.

Zeleni čaj

Sadrži polifenole, antioksidanse koji sprječavaju nastanak plaka i smanjuju šanse nastanka karijesa i bolesti desni. Čaj ujedno ima i mogućnost smanjivanja lošeg zadaha jer sprječava razvoj bakterija koje uzrokuju zadah. Mnogi zeleni čajevi sadrže i flourid, koji štiti caklinu i brine za očuvanje zdravlja zuba.

Mlijeko i jogurt

Nezaslađeni jogurti i mlijeko su jako zdravi za zube, a činjenica da nisu jako kiseli smanjuje propadanje zubi i eroziju. Mali udio šećera znači i manje karijesa, a mlijeko je poznati izvor kalcija koji čuva naše zube i štiti ih od vanjskih utjecaja.

Sir

Niski udio ugljikohidrata i visoki udio kalcija i fosfata čuva zdravlje zuba. Uravnotežuje pH vrijednost u ustima, čuva i gradi caklinu, pomaže proizvodnju sline, te ubija bakterije koje uzrokuju karijes i bolesti desni. Također sadrži kalcij, koji je glavni sastojak kostiju i zuba.

Voće

Jagode, jabuke, agrumi, kivi i slično voće sadrže mnogo vitamina C, a ovaj vitamin je važan za cijelo tijelo, pa tako i za zube. Nedostatak vitamina C može uzrokovati lomljenje kolagena u desnima, učiniti ih mekšima i osjetljivijima, a time se otvara prostor za ulazak bakterija u njih, što može dovesti do parodontoze.

Povrće

Bundeva, mrkve, mladi krumpir i brokula sadrže mnogo vitamina A, koji je potreban za izgradnju cakline. Osim toga, hrskavo povrće čisti desni, te čuva njihovo zdravlje.

Luk

Luk u sebi ima spojeve koji sadrže sumpor, a istraživanja su pokazala kako ovo povrće ubija brojne bakterije. Najmoćniji je protiv bakterija kada ga u organizam unosimo u sirovom izdanju.

Celer

Štiti zube već dok ga žvačemo, jer utječe na proizvodnju sline koja neutralizira bakterije koje uzrokuju karijes. Osim toga, masira desni i čisti prostor između zuba, što pomaže u borbi protiv karijesa.

Sezam

Sjemenke sezama čiste plak i pomažu u izgradnji cakline, a visoki udio kalcija čuva kosti oko zuba i desni.

Hrana životinjskog porijekla

Govedina, piletina, puretina, jaja: sve potječu od životinja, i sve sadrže fosfor. Kalcij, vitamin D i fosfor glavni su sastojci koštanog sustava, a ovi elementi čine zube snažnima i štite ih od karijesa.

Voda

Voda čisti usta te omogućuje slini da polaže esencijalne minerale natrag u oslabljene zube. Voda vlaži desni i pomaže zarobljenoj hrani da se oslobodi iz zuba, a time smanjuje loš zadah.

Piše Andrijana   

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije