Muškarci: usporite ispadanje kose ovim savjetima!

625

usporite ispadanje koseRast i stanje kose ovise o fizičkom i psihološkom zdravlju no i genetika igra ulogu, posebice kod muškaraca. Prema nekim podacima više od 50 posto muškaraca će se susresti s problemom ispadanja kose nakon 50. godine života, a najčešći uzrok je androgena alopecija.

Nažalost, novija istraživanja govore kako se sve više mladih muškaraca susreće s ovim problemom. 

Androgena alopecija se često naziva i muška, genetska ili nasljedna ćelavost jer je posljedica kombinacije svih faktora. Kod muškaraca se prorjeđivanje kose uzrokovane alopecijom javlja već između dvadesete i tridesete godine života.

Uzroci ispadanja kose kod muškaraca

Osim spomenute alopecije, uzroci gubitka kose mogu biti i određena zdravstvena stanja, jak stres, godine starosti, loša prehrana i infekcije vlasišta. 

Proljeće je godišnje doba kada je normalno pojačano ispadanje kose, a stručnjaci tvrde kako je dnevni gubitak od oko 100 vlasi kose sasvim normalna, no sve više od toga zahtjeva konzultacije s liječnikom

Kako usporiti daljnje ispadanje kose?

Srećom, postoje načini na koje se ispadanje kose može u određenoj mjeri usporiti, a donosimo 4 naputka kako to učiniti:

1. Masirajte glavu: Isprobajte indijsku masažu glave ili „uradi sam“ masažu pod tušem: nanesite masku koja je primjerena vašem problemu i masirajte nježno cijelo vlasište kako biste poboljšali cirkulaciju na tom području i stvorili bolju okolinu za rast kose.

2. Budite što nježniji prema kosi: Koristite najblaže šampone i regeneratore dajući prednost hipoalergenim formulama. Kosu je važno nježno prati.

3. Razgovarajte s frizerom: Zajedno možete pronaći frizuru koja vam najbolje odgovara i koja će dati privid punije kose

4. Povećajte unos voća i povrća: Oni sadrže vitamine, flavonoide i antioksidanse koji pomažu nahraniti cijelo tijelo, kao i folikule kose. Pravilnom prehranom osigurajte organizmu potrebnu ravnotežu.

Poštujte vlasište kako bi dugo ostalo zdravo

Važno je znati kako prečesto pranje jakim šamponima i bojanje kose mogu oštetiti folikule i postojeću kosu učiniti slabom i krhkom. Nikad ne četkajte kosu dok je mokra i izbjegavajte vučenje kose. Pokušajte ju sušiti na jakom suncu ili hladnim zrakom iz sušila. Mnoga su istraživanja potvrdila kako nedostatak sna može ubrzati ispadanje kose, stoga pripazite da spavate potrebnih 6-8 sati kako bi se obnovilo cijelo tijelo i stvorilo potrebnu otpornost.

U mladoj se dobi sa problemom ispadanja kose susreo i Viktor, a njegovu
priču i rješenje koje je pronašao možete vidjeti u videu: piše