Vitamin D sprečava respiratorne infekcije

938

vitamind respiratorAko se ovi rezultati potvrde i u svakodnevnoj praksi, vitamin D spriječit će milijune respiratornih infekcija svake godine.

Akutne respiratorne infekcije odgovorne su za 10 posto hitnih odlazaka liječniku. Uz to, sve respiratorne infekcije, od obične prehlade do upale pluća i bronhitisa, bile su uzrok 2,65 milijuna smrti u svijetu u 2013. godini.

Rizici za infekcije dišnog sustava su brojne, uključujući uz ostalo život u vlažnoj sredini, zagađenje zraka i pušenje roditelja. Neke su studije već utvrdile da je veliki faktor rizika i nedostatak vitamina D, a znanstvenici su sada otkrili da vitamin D može aktivirati imunosni odgovor na određene viruse i bakterije.

U najnovije istraživanje bila je uključena 11.321 osoba i pokazalo se da se pojačanim unosom vitamina D za 12 posto smanjuje akutna infekcija dišnih puteva. Znanstvenici smatraju da bi u tom slučaju kod 33 osobe s pojačanim unosom vitamina D jedna akutna infekcija dišnih puteva trebala biti spriječena. Ako se ovi rezultati potvrde i u svakodnevnoj praksi, vitamin D spriječit će milijune respiratornih infekcija svake godine.

Inače, ovo je jedinstveni vitamin kojega tijelo samo proizvodi kada smo izloženi suncu! No, vitamin D možemo dobiti i iz hrane, prije svega iz žutanjka jajeta, ulja od jetre bakalara, iz masne ribe kao što su losos, haringa i tuna te mlijeka, sojina mlijeka i svježe cijeđenog soka od naranče.  piše