Imate pravo na kvalitetu – imate pravo na original

699

popravak vozilaZnate li koja su vaša zakonska prava u slučaju popravka vozila? Vaše je zakonsko pravo odabrati mjesto popravka vašeg vozila i osiguravatelj mora poštovati vaš odabir.

Na hrvatskim cestama godišnje se dogodi preko 32.000 prometnih nesreća. Zastrašujući je to podatak kojem smo svi izloženi, pa znate li svoja prava: što trebate poduzeti u slučaju nesreće i gdje smijete popraviti auto?

Najvažniji postupci koji slijede neposredno nakon automobilske nezgode trebaju, prije svega, osigurati da ne nastane još veća nesreća. Sigurnost uvijek mora biti na prvom mjestu i potpuno logično vas navodi na označavanje mjesta nesreće (uključivanje sva četiri žmigavca, postavljanje trokuta), eventualno zvanje hitnih službi i sl. Međutim, uz sretnu okolnost nezgode bez ozlijeđenih sudionika, pred vlasnike i vozače vozila trenutno se navlači breme rješavanja posljedica prometne nezgode u vidu sanacije štete na vozilu i adekvatnog popravka koji, u vrijeme današnjih tehnologija i znanja, vozilo zaista može dovesti u prvobitno i ispravno stanje.

Budite informirani

Primjer pozitivne poslovne prakse u odnosu sa vlasnicima vozila koja su doživjela prometnu nezgodu i pritom pretrpjela oštećenja, pronašli smo u mreži ovlaštenih servisa koncerna VW (Volkswagen – ŠKODA – Audi – SEAT). Naime, oni su se pobrinuli da vlasnicima svojih vozila olakšaju stresnu situaciju uzrokovanu prometnom nezgodom.

popravak vozila1

Zato je uveden poseban broj Mobilnog jamstva (0800 1 987)

iza kojeg stoji organizirani telefonski centar sa stručnim djelatnicima čiji je primarni zadatak da vam olakašaju nastalu situaciju. Na tom broju možete dobiti svu potrebnu pomoć, savjete i informacije i to od 0 do 24h. Također možete za svoje vozilo organizirati i zbrinjavanje (vuču) vozila do ovlaštenog servisa koja je besplatna ako odlučite oštećeno vozilo popraviti u ovlaštenom servisu.

Prijava štete

popravak vozila2

Također, štetu morate prijaviti osiguravatelju drugog vozila koje je skrivilo prometnu nezgodu ili svom osiguranju u slučaju da ste vi skrivili nesreću koju pokriva kasko osiguranje na vašem vozilu. U tom trenutku prijave i početka komunikacije s osiguranjem počinje proces popravka vozila. Bitno je tu naglasiti da Vi imate zakonsko pravo izbora mjesta popravka osiguranog vozila.

Vi imate zakonsko pravo izbora mjesta popravka osiguranog vozila

Naime, potreseni i u šoku od same nezgode vozači i putnici vrlo često odluke donose na prečac, samo kako bi što prije zaboravili na nesretnu situaciju. Tad pristaju na
kompromise i dozvoljavaju drugima da donose odluke umjesto njih, često na svoju štetu. Vrlo je važno da Vi odlučujete gdje želite popravljati vozilo i osiguravatelj mora
poštovati Vašu odluku. Nemojte nasjesti na izgovore poput, “s njima nemamo ugovor” i sl., jer osiguravatelj želi smanjiti svoje troškove bez obzira kako će se to u konačnici odraziti na vas i hoće li vaše vozilo biti popravljeno kako treba.

Često procjenitelji osiguravajućih društava nastoje preusmjeriti popravak Vašeg vozila u neovlaštene servise gdje se radovi izvode sa neoriginalnim dijelovima od osoblja koje nije prošlo odgovarajuću edukaciju za takve popravke. Rezultat takvih popravaka je često (kako pokazuju testiranja) oslabljena čvrstoća konstukcije popravljenog vozila, što znači manju sigurnost putnika koji će u budućnosti koristiti to vozilo. Dodatno, tako popravljeno vozilo može izgubiti jamstvo na prohrđavanje koje je se daje sa strane proizvođača i traje i do 12 godina.

Ostvarite svoje pravo

Vozilo se može popraviti na više načina, ali samo popravak u ovlaštenom servisu uz upotrebu originalnih dijelova koji se ugrađuju sukladno uputama i standardima proizvođača može jamčiti
da će vozilo biti dovedeno u prvobitno stanje. Samo je u tom slučaju potrebna sigurnost ponovno dovedena na željenu najvišu razinu. Zato inzistirajte na popravku u ovlaštenom servisu.

Osiguravatelj mora poštovati Vaš odabir jer je Vaše zakonsko pravo (to je pokazala i sudska praksa u Republici Hrvatskoj) izabrati mjesto popravka.

popravak vozila3

Da biste bili sigurni kako je vaše vozilo popravljeno sa originalnim dijelovima, uputno je provjeriti da li vam je servis gdje vršite popravak vozila oštećenog u prometnoj nezgodi izdao radni nalog i račun koji u svom zaglavlju nosi logo marke vašeg vozila. Ako to nije slučaj, raspitajte se dodatno i inzistirajte na ugradnji originalnih dijelova.

U slučaju materijalne štete

– Obavijestite policiju (ukoliko drugi sudionik nezgode odbija dati podatke ili napusti mjesto nesreće, u slučaju oprečnih mišljenja u vezi krivnje, u slučaju sudara s neregistriranim vozilom, s vozilom inozemnih registracija, alkoholiziranosti vozača, vožnje bez vozačke dozvole i s,.)

– Razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima

– Popuniti i potpisati Europsko izvješće o nezgodi

– Fotografirati mjesto nezgode i položaj vozila

Sadržaj omogućio Porsche Croatia piše