Monaco ne posustaje! Falcao i Mbappe za san o finalu LP-a

652

monaco dortMonaco je prva francuska momčad još od Lyona koja je uspjela ući u polufinale Lige prvaka. Sasvim zasluženo. Naprosto je prekrasno gledati kako Jardim slaže svoje nogometaše kao figure na šahovskoj ploči.

Momčad Monaca savladala je Borussiju Dortmund 3-1 na svojem Stade Louisu i ukupnim rezultatom 6-3 prošla u polufinale Lige prvaka. Kakva noć za ‘kneževe’. Nadigrali su ‘žuto-crne’ i sasvim zasluženo prošli dalje! Cijeli susret za domaćina odigrao je naš Danijel Subašić, koji je nakon Mandžukića, Pjace, Modrića i Kovačića peti Hrvat u polufinalu Lige prvaka.

U potpunosti promašena taktika Thomasa Tuchela, moramo odmah na početku spomenuti. Kako opisati potez stručnjaka koji u vatru baca jedno Nurija Sahina, koji je zadnju pravu natjecateljsku utakmicu odigrao u 12. mjesecu? Čovjek je četiri mjeseca nije igrao kako spada i odjednom se našao u početnoj postavi protiv Monaca. U najbitnijoj utakmici sezone!

S druge strane, na klupi sjede omladinci Ousmane Dembele i Christian Pulišić. Provjeren i dokazane klase od nogometaša premda još nisu ni zagazili u dvadesete godine života. No vidjelo se kako je momčad reagirala kada su ta dva mladca konačno dobila priliku na travnjaku. Pogotovo se pokazao Dembele, koji je upisao prekrasnu asistenciju.

 

 

Sve u svemu, Borussia je večeras izgledala – blijedo. Monaco je pametno prepustio loptu protivniku i igrao na ono što najbolje zna kada je s druge strane realno jači protivnik – na kontru.

Taktiku je i naplatio putem svojih brzih krila, koja su radila velike probleme Dortmundovoj rascjepkanoj i ranjenoj obrani. Jer mora se priznati – odlaskom Matsa Hummelsa ostala je nepopunjena rupa u obrani koju donekle puni Bartra kada igra. A njega večeras nije bilo.

Monaco je već u trećoj minuti stigao do gola preko sjajnog Mbappea, koji je odigrao još jednu briljantnu utakmicu. Pitanje je koliko će Monaco tek dobiti za ovog mladca (imajući u vidu kakve su igrače i za kolike sume prodavali zadnjih godina). Nekako sumnjamo da će ga uspjeti zadržati neko duže vrijeme.

Već u 17. minuti bilo je 2-0 za Monaco. Lemar je sjajno nabacio loptu i pogodio Falcaa, koji majstorski glavom zabija za veliko vodstvo. Na početku drugo poluvremena Marco Reus smanjio je prednost na 2-1 i premda je Borussia imala nekoliko lijepih prilika u nastavku nije uspjela zabiti. Zabio je svoj 16. gol u Ligi prvaka i ispred njega su sada jedino Mario Gomez i Thomas Muller.

Onda se dogodilo isto kao i u prvoj utakmici. Monaco je zabio. Stravična pogreška obrane ‘žuto-crnih’ i europska priča je za njih završila. Strijelac je bio Valere Germain, koji je ušao 22 sekunde ranije! Bio je to najbrži gol igrača s klupe ove sezone.

Monaco je tako postao prva francuska momčad još od Lyona 2009/10 koja je uspjela ući u polufinale Lige prvaka. Sasvim zasluženo. Naprosto je prekrasno gledati kako Jardim slaže svoje nogometaše kao figure na šahovskoj ploči i kako matira protivnike u tri poteza.

Sad još samo da je sreće pa da Monaco izvuče… Real? Juve? Atletico? Uh, koga god da izvuče bit će pakleno. Možda bi protiv Reala čak imao i najviše šanse. piše