Super baka

985

baka90 putovanje90-godišnjakinja umjesto kemoterapije odabrala putovanje života. Da vam kažu kako vam je ostalo još malo života, biste li te posljednje dane proveli u bolnici pokušavajući produljiti život ili biste to preostalo vrijeme proveli uživajući i zabavljajući se?

Amerikanka Norma Jean Bauerschmidt brinula je o smrtno bolesnom suprugu u trenutku kada su joj na rutinskom sistematskom pregledu otkrili krv u mokraći. Otišla je na ultrazvučni pregled. A zatim i na još jedan. Dijagnoza nije bila obećavajuća – ima veliki tumor na maternici u poodmakloj fazi. Ostalo joj je tek nekoliko mjeseci života.

Dva dana nakon što joj je preminuo suprug Leo, sa sinom i snahom sjedila je u ginekološkoj ordinaciji i razmišljala o opcijama liječenja.

“Svi znamo kako to ide: operacija, zračenje i kemoterapija. Kad je liječnik završio sa objašnjenjima, pitao je Normu kada i kako bi željela da pristupe liječenju. No, ona je, onako sitna i vidno iscrpljena, pogledala liječnika ravno u oči i odriješito rekla: ’90 mi je godina, idem na put!’

Liječnik je bio totalno zbunjen. Molećivo nas je pogledao kao da želi reći: ‘Razuvjerite je.’ No, mi smo stali uz nju i odluku da ne želi prolaziti kroz tako nešto.” ispričala je njezina snaha Ramie.

No što dalje?

Oni koji su se našli u sličnoj situaciji, onoj kada vam je stariji član obitelji teško bolestan, shvatiti će kako su i Ramie i Normin sin bili u nedoumici što učiniti.

“Starački dom nije dolazio u obzir. Ne nakon svega što smo prošli s Leom u hospiciju. Nema šanse da to prođe i Norma Jane – složili smo se muž i ja. A znali smo i da ne dolazi u obzir da je ostavimo da živi potpuno sama u kući koju je dijelila s Leom punih 67 godina. Kako smo nedavno oboje pročitali knjigu pod naslovom ‘Biti smrtnik: medicina i što je bitno na kraju’ koja nas je dojmila toliko da smo iz temelja promijenili svoj život i životnu filozofiju, odlučili smo joj predložiti da krene s nama na put, a ona se odmah složila.”

Normin liječnik potvrdio je kako bi liječenje bilo dugo i s obzirom na bolest i njezine godine – neizvjesno.

baka90 putovanje1
FOTO: FACEBOOK/DRIVINGMISSNORMA

Uvijek vesela, nasmijana i spremna za akciju – takva je bila Norma Jane čak i u devetom desetljeću.

“Činite upravo ono što bih ja učinio – želim vam fantastično putovanje!” rekao im je liječnik. Bio je to “vjetar u leđa” da se Norma Jane otisne na putovanje života.

Putovanja Amerikom njezini sin i snaha bilježili su na Facebook stranici “Driving Miss Norma” koju prati više od 518 tisuća ljudi.

Kad ste vi posljednji put učinili nešto po prvi put?

U samo godinu dana njih su troje prešli više od 20 tisuća kilometara, spavali na više od 75 različitih mjesta u 32 različite države. Norma je za to vrijeme iskusila više novih stvari nego se može izbrojati: vozila se u balonu na vrući zrak i jahala na konju te po prvi puta isprobala i neke posve obične stvari poput manikure ili pite od limete. Frizuru joj je uređivalo deset različitih frizera, a vremensku je zonu prešla ukupno devet puta.

“U proteklih 12 mjeseci svi smo naučili jako puno o životu, ljubavi i sreći. Bez obzira gdje smo se nalazili, kad bismo Normu pitali koje joj je omiljeno mjesto, ona bi rekla: ‘Upravo ovo ovdje!’ Naučili smo jako puno o ljudskom duhu i o ljepoti na svijetu”, rekla je Normina snaha.

Norma Jean Bauerschmidt preminula je 30. rujna 2016. u 91. godini u mjestu San Juan Island u državi Washington. piše