Čistač / strugač jezika

1182

cistac jezikaČišćenje jezika
Da li znate da se velika količina štetnih bakterija u usnoj šupljini nalazi upravo na jeziku? Jezik nije gladak i na njegovoj površini se zadržava velika količina štetnih bakterija. Jezik je prekriven sitnim izraslinama – papilama.

Postoji više vrsta papila, a većina njih sadrži brojne okusne bradavice mikroskopskih veličina. Udubine pored sitnih papila idealno su stanište za bakterije, obzirom da je to područje vlažno i toplo i s redovitom opskrbom hrane.

Samim pranjem zubi nećemo se riješiti svih nakupljenih bakterija, a niti neugodnog zadaha. Zato bi jezik trebalo očistiti i prije odlaska na spavanje i svako jutro nakon buđenja. Umjetnost čišćenja jezika u istočnim kulturama je prisutna više od 1000 godina. Stomatolozi smatraju da je potrebno čistiti cijelu usnu šupljinu, a ne samo zube.

Čistač jezika

Čistač ili strugač jezika je važna stvar u održavanju higijene usne šupljine. Čistač ima dršku i nastavak koji može biti nazubljen ili gladak i njime se prelazi preko jezika.

Uklanjanjem bakterija s jezika od ključne je važnosti za očuvanje zdravlja u ustima. To postižemo dnevnim fizičkim uklanjanjem bakterija s površine jezika. Dnevno čišćenje jezika i pranje zuba onemogućava kariogenim bakterijama, kao što su Streptococcus Mutans stvaranje štetnih kolonija na jeziku i zubima.

Proces je jednostavan, isplazite jezik, 4 – 5 puta ostružite jezik krenuvši od korijena prema vrhu i nakon svake uporabe isprerite strugač/čistač i postupak je gotov. Malo posla za tako veliki učinak! Danas se na tržištu nude strugači različitih oblika i materijala, važno je da izaberete jedan i počnete ga redovito i pravilno koristiti. Preagresivno struganje ili uporaba pogrešnog strugača (sa preoštrim rubovima) može oštetiti površinu jezika, što uzrokuje upale, krvarenja te omogućava štetnim bakterijama ulazak u krvotok.

Savjet:

Isto kao što svakodnevno rutinski peremo ruke i zube, neka čišćenje jezika sa posebnim strugačem postane dio Vaše rutine!

Uvođenjem ove zdrave navike puno ćete učiniti za svoje zdravlje, a ulog je zaista minimalan. Kupite čistač jezika i odvojite malo vremena za čišćenje!

Piše Andrijana   

mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. 

specijalist ortodoncije