Donose zdravlje

1094

pas zdravljeStalno ste bolesni? Možda je vrijeme da nabavite psa. Od uravnoteženog, biološkog dnevnog ritma do zdravijeg imunološkog sustava… Da, da, posjedovanje psa može imati i niz blagotvornih učinaka na vaše zdravlje.

Provođenje vremena s psom dokazano ima pozitivan utjecaj na kvalitetu života, ali i na zdravlje. Zašto su vlasnici pasa zdraviji?

1. Biološki dnevni ritam

Većina pasa ima svoju rutu rutinu, a neki točno znaju koje je vrijeme – pogotovo kad se bliži vrijeme obroka. Možda će tada biti uznemireni, zalajati, te će vas u nevjerici gledati misleći da ste zaboravili na večeru. Mnogi psi i mačke bude se ujutro u isto vrijeme, a ovo je savršen način da si osigurate uravnoteženi dnevni ritam. Buđenje u isto vrijeme osigurava bolji san, što znači da su vlasnici pasa odmorniji. Osim, naravno, ako imate štene.

2. Prisilna aktivnost

Neke pasmine su znatno aktivnije od ostalih, ali čak i ako ne trebaju sat vremena trčanja, svi trebaju izaći van, obaviti nuždu i barem napraviti krug oko zgrade. Ova prisilna aktivnost je korisna i za vlasnike. Dnevna šetnja pomoći će da vaš krvni pritisak održite u normali, da se razgibate i upijete potrebnu dozu vitamina D. Gotovo svi vlasnici pasa bez problema ispunjavaju preporučenu minimalnu dozu kretanja, a to je 150 minuta tjedno.

pas zdravlje1

FOTO: ISTOCK
Prema brojnim istraživanjima ljudi koji imaju pse su zdravij, ali i sretniji.

3. Manje mamurluka

Kućni ljubimci su velika odgovornost. Psi osobito ne vole kad ih dugo ostavljate same. Upravo zato, kažu stručnjaci, vlasnici pasa ranije odu kući. A to znači i manje pića i manje jutarnjih glavobolja.

4. Žive u trenutku

Psi znaju živjeti u sadašnjem trenutku. Bilo da je to uzbuđenje zbog nove igrače ili trčanje za susjedovom mačkom. Oni znaju uživati. A vlasnici pasa mogu naučiti jednu ili dvije stvari od njih i prakticirati tu opuštajuću mirnoću, zahvalnost, ili potpunu i krajnju prisutnost u stvarima koje rade.

5. Bolji imunitet

Djeca koja su odrasla sa psom u kući imaju jači imunološki sustav. Istraživanja su pokazala da su rijetko bili prehlađeni, te nisu skloni alergijama i astmi. piše