Na pješačkom prijelazu djevojčicu lakše ozlijedio retrovizorom auta

743

ozlijedio retrovizoromOsmogodišnja djevojčica lakše je ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila u srijedu oko 13.10 sati u Vinkovcima.

Prometna nesreća dogodila se na raskrižju Ulice Alojzija Stepinca i Školske kada se 63-godišnji vozač automobila iz Đakova, dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, nije na vrijeme zaustavio. 

Pri tome je desnim retrovizorom udario u dijete koje je cestu prelazilo dok je na semaforu bilo zeleno svjetlo. U Županijskoj bolnici Vinkovci djetetu su ozljede okarakterizirane kao lakše. Vozač automobila je alkotestiran i utvrđeno je da nije imao alkohola u krvi, doznajemo od Domagoja Džigumovića, glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Prema podacima iz policije, u protekle dvije godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prometu je smrtno stradalo dvoje djece, u 2015. dvoje, dok lani srećom nije bilo smrtno stradalih najmlađih. U te dvije godine još je 14 djece teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama, i to svake godine po sedam. Još 110 djece u raznim je prometnim nesrećama ozlijeđeno lakše, i to 59 tijekom 2015. i 51 tijekom 2016. godine.

Prema statistici MUP-a u cijeloj je Hrvatskoj, srećom, zabilježen trend smanjena stradavanja djece u prometu.

Djeca sada više stradavaju kao putnici u vozilima

Iz MUP-a kažu da smanjenje broja najtežih stradavanja treba istaknuti, pogotovo kada je riječ o djeci. Ali zabrinjava nešto drugo. Naime, prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja, s kojima bi zapravo trebala biti najsigurnija. Nepropisno se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju osnovne uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije. “Apeliramo na roditelje da vode računa o sigurnosti svoje djece”, pozivaju iz policije. piše