Kamo za vikend

1304

karlovacIdealne destinacije u Hrvatskoj za vikend s obitelji, Vodimo vas od sjevera do juga, pronađite odredište koje vam se najviše sviđa i povedite obitelj na upoznavanje ljepota naše zemlje.

1. HRVATSKO ZAGORJE

zagorje5

Nezaobilazan izlet s djecom je onaj u Zagorje, gdje morate razgledati dvorce Trakošćan i Veliki Tabor. Ondje će razgledati zanimljive povijesne predmete i čuti legende kakve dosad još nisu imali prilike čuti. Osim toga, mogu se prošetati i predivnom šumom koja okružuje dvorce.

2. VELIKI GRĐEVAC

veliki grdevac 01 velika

Selo pokraj Bjelovara rodno je mjesto Mate Lovraka. Ondje možete razgledati repliku Lovrakova “Vlaka u snijegu”, tradicijsku Mlinarevu kuću i ostale etnografske sadržaje koji će oduševiti vašu djecu.

3. FUNTANA

funtana

Prvi tematski park u Hrvatskoj izgrađen je u malom selu Funtana i posvećen je dinosaurima. U Istri su pronađeni ostaci dinosaura te su tako postali dio priče ovog poluotoka. Vašu djecu očekuje nezaboravna zabava!

4. KLJUČIĆ BRDO

Dvorac Lukavec

Svega 25 kilometara od Zagreba smjestilo se izletište Ključić Brdo, na obroncima Vukomerečkih gorica. Kompleks obuhvaća pašnjake, voćnjake i vinograde, a nudi različite oblike rekreacije za sve uzraste. Gradska djeca moći će provesti dan s raznim domaćim životinjama, poput jelena, konja, fazana i divljih svinja, a roditelji će za to vrijeme moći uživati u prekrasnom prirodnom ugođaju i domaćoj hrani spravljenoj prema tradicionalnim receptima.

5. PLITVIČKA JEZERA

plitvice 2

Najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera, sastoji se od 16 jezera. Uz Prošćansko jezero veže se jedna od zanimljivijih legendi koja će sigurno oduševiti vašu djecu, a cijeli izlet je spektakularan bijeg u prirodu i odmor od svakodnevnih stresova.

6. VRANSKO JEZERO

vransko jezero

Između Zadra i Šibenika nalazi se najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero, poznato kao jedno od najvažnijih ornitoloških rezervata u Europi. Dosad je na području jezera Vrana zabilježeno preko 250 različitih vrsta ptica, od kojih se preko 100 ondje gnijezdi, a posjet Vranskom jezeru oduševit će male zaljubljenike u prirodu.

7. ARBORETUM TRSTENO

arboretum

Najstariji hrvatski spomenik vrtne arhitekture u ovom je obliku osnovan 1948. godine, a danas se na 25 hektara ondje nalazi nekoliko izdvojenih cjelina, poput povijesnog renesansnog perivoja s ljetnikovcem, povijesni maslinik i prirodna vegetacija šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa. Klincima će biti dobar predah na svježem zraku i prilika za punjenje baterija nakon naporne školske godine.

8. KARLOVAC

karlovac

Grad koji će najčešće tek usputna točka zapravo krije brojne zanimljivosti. Klince će najviše zaitrigirati brojne utvrde, od kojih se najviše ističe Dubovac, obnovljeni kaštel iznad Karlovca. Uz ovo područje vežu se brojne legende koje će zabaviti djecu, a usput možete obići i Ozalj, koji skriva jedan od najljepših starih gradova u Hrvatskoj.

Izvor: Magazin Like!  piše