Evo kako spasiti biljke od ljetnih vrućina dok ste na godišnjem odmoru! Ful je jednostavo i ne košta ništa

897

zalijevanje cvijecaUzgajanje biljaka na balkonu ili terasi može biti pravi izazov, pogotovo kad je vrijeme za odlazak na godišnji odmor. Tada se postavlja pitanje tko će zalijevati biljke dok nas nema doma.

Naša stalna suradnica, urbana vrtlarka Andreja Čoh, u ovom će vam videu pokazati kako spasiti biljke od ljetne vrućine kad sve opcije otpadnu i potraga za “dobrim susjedom” kojem možete povjeriti zalijevanje biljaka. Trikovi su super jednostavni i za njihovu izradu nećete potrošiti niti kune.

Pogledajte video!

Užareni asfalt, visoke temperature i sunčano vrijeme može u vrlo kratkom roku prouzročiti to da biljke u teglama ostanu bez ijedne kapljice vode, zbog čega će, potraje li suša, sigurno uvenuti. Kad sve opcije otpadnu i potraga za “dobrim susjedom” propadne, primijenite ovih nekoliko trikova koji će zasigurno spasiti vaše zelene ljubimce od ljetne žege. No, prije nego što složite sustav za zalijevanje, dobro je prvo pregledati u kakvom su stanju i eventualno odstraniti sve suhe listove i ocvale cvjetove, a nekoliko dana prije dohraniti ih i odgovarajućim gnojivom. Doznajte u našem videu četiri odlična trika kako ublažiti stres kojem su izložene naše biljke za ljetnih vrućina!

I. Preselite biljke u hlad

Za vrijeme dulje odsutnosti biljke na balkonu potrebno je maknuti sa sunčanih pozicija i smjestiti u sijenu. Na taj način usporit ćete, ali i smanjiti gubitak vode iz biljke. Također ćete ublažiti i stres kojem je izložena sama biljka pa će biti otpornija na bolesti i napade nametnika. Tegle, žardinjere, glinene ili plastične posude grupirajte na dio balkona gdje je najdulji dio dana hlad. Ne smeta ni ako su biljke cijeli dan u sjeni, samo je važno da, kada se vratite s godišnjeg odmora, nekoliko dana svoje biljke postupno izlažete direktnoj sunčevoj svjetlosti.

II. Smjestite biljke u kadice

Potreban materijal: kadice i tanjurići različitih veličina, voda

Nakon što ste biljke grupirali i smjestili u hlad, tegle stavite u kadice ili tanjuriće koje će služiti kao rezervoari vode. Naime, na sam dan odlaska biljke je potrebno dobro zaliti i napuniti kadice s vodom skoro do samog vrha. Iako nije uobičajeno da se tegle s biljkama drže u vodi, ova je metoda kratkoročno primjenjiva i skraćuje period suše. Umjesto kadica mogu se koristiti i različiti predmeti iz kućanstva poput lonaca ili lavora.

III. Postavite kapilarni sustav za zalijevanje

Potreban materijal: velika kanta vode (5-10 l), tkanina ili špaga, škare, stolac

Još jedna dobra metoda zalijevanja ljeti je instaliranje jednostavnog kapilarnog sustava za zalijevanje pomoću špage ili krpe te 5 do 10 litarske kante kao izvora vode. Bitno je da se koristi materijal koji upija vodu, poput starih majica od kojih se mogu napraviti trake koje će povezivati rezervoar vode i posudu s biljkom. Sistem se postavlja vrlo jednostavno: potrebno je razrezati tkaninu na duge trake, a potom jedan kraj trake staviti u posudu s vodom do samoga dna te posudu postaviti na povišeno mjesto kao što je stolica. Drugi kraj trake ukopa se u zemlju biljke koju želimo zalijevati i to na dubinu od 8 do 10 cm. Kako će se zemlja isušivati, tako će voda iz posude kapilarno putovati trakom do tegle s biljkom.

IV. Izradite sustav zalijevanja kap-po-kap

Potreban materijal: plastična boca s čepom, igla, upaljač ili šibice, voda

Zalijevanje biljaka pomoću sustava kap-po-kap predstavlja jednostavan način kako možete pomoći svojim biljkama. Ovisno o veličini tegle, mogu se iskoristiti plastične boce od 0,5 l, 1 l ili 2 l u kojima će se nalaziti izvor vode. Na čepu od plastične boce iglom se probuši milimetarska rupica, zatim se u bocu nalije voda i dobro začepi. Boca okrenuta čepom prema dolje uroni se u zemlju, a voda će polagano kapati te tako zalijevati biljku sve dok se boca ne isprazni.  piše