Otišla je Lila Andres, glumica i supruga velikog Dušana Vukotića

978

lila andresGlumica Melita Andres Vukotić, koju su mnogi znali kao Lila, preminula je prošlog tjedna (29. lipnja) u 95. godini života, u Bolu na Braču gdje je uvijek provodila ljeta.

Lila Andres bila je, osim po svojoj kratkoj glumačkoj karijeri, poznata i kao supruga te profesionalna partnerica našeg oskarovca Dušana Vukotića (Surogat).

Igrala je glavne ženske uloge u filmovima Jubilej gospodina Ikla Vatroslava Mimice i Ne okreći se sine Branka Bauera, no zbog ljubavi prema Vukotiću odlučila se odreći svoje glumačke karijere u usponu. Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je primijećena u popularnoj američkoj seriji Lum & Abner, odbila je uloge u holivudskim filmovima.

Prva hrvatska pin-up djevojka

Melita Andres Vukotić rođena je u cijenjenoj obitelji koja je značajna za razvoj hrvatske znanosti i kulture. Njezin djed Ferdo pl. Šišić autor je Povijesti Hrvata, a njezina prabaka Leposava Mihalović prva je hrvatska profesorica klavira.

Vukotić je poznata i po tome što je 1955. snimila seriju pin-up fotografija za Associated Press, zbog čega su je mnogi nazivali prvom hrvatskom pin-up djevojkom, a poznata je i po suradnji s mnogim poznatim redateljima tog vremena, kao što su Nikola Tanhofer, Šime Šimatović i Slavko Vorkapić. Između ostalog, sudjelovala je u razvoju danas svjetski poznate Zagrebačke škole animiranog filma. Ispraćaj će biti 4. srpnja u krematoriju na Mirogoju. piše