Čokoholizam – znate li zašto ste toliko nemoćni protiv čokolade?

789

cokolizamJako dugo vremena ljudi jednostavno nisu mogli odoljeti čokoladi. Azteci su ju koristili kao valutu, Španjolci cijelo jedno stoljeće skrivali od susjednih zemalja, a prosječan stanovnik Švicarske godišnje pojede oko 9 kilograma čokolade.

Slobodno možemo reći da smo i danas opsjednuti čokoladom, a možda čak i ovisni o njoj. Stoga ako ste odabrali čokoladu kao vašu omiljenu drogu niste jedini, no što je to u čokoladi toliko posebno da ljude tako brzo pretvara u prave čokoholičare?

cokolizam1

Vaš mozak misli da je droga

Čini se da bi supstanca imenom enkefalin mogla biti odgovorna za pretvaranje ove ukusne poslastice u zadovoljstvo kojemu jednostavno ne možete odoljeti. Jedno istraživanje na sveučilištu u Michiganu (SAD) otkrilo je da enkefalin aktivira iste receptore mozga kao i opijati poput morfija, i to u dijelu mozga koji potiče konzumiranje hrane. Jednom kada počnete jesti čokoladu vaš mozak govori vam da pojedete još. I još. I još.

cokolizam2

Zašto je čokolada drugačija od ostalih slatkiša?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Ne samo što konzumiranje čokolade stvara kemijske rekcije u mozgu zbog kojih nastavljate s konzumacijom, već utisak koji nakon toga ostaje traje puno dulje nego kod ostalih slatkiša. Sigurno se sjećate koliko je dobar bio okus čokolade kada ste ju posljednji put jeli, te kako dobro ste se osjećali zbog njega. Ali to nije sve! Čokolada sadrži teobromin, gorki stimulans koji ima sličan učinak kao i kofein. Kada se on pomiješa sa stvarnim kofeinom koji se također nalazi u čokoladi taj će dvojac poboljšati vaše raspoloženje, koncentraciju i osjećaj uzbuđenja.

cokolizam3

Čokolada je dobra za vas!

Činjenica da čokolada na vaš mozak ima iste učinke kao droga, što vas tjera da ju kompulzivno jedete u ogromnim količinama, ne znači da ju morate potpuno izbaciti iz svoje prehrane. Za razliku od droga čokolada ima jako puno efekata pogodnih za vaše zdravlje. Znanstvenici sugeriraju da čokolada smanjuje rizik od srčanih oboljenja i udara, snižava krvni tlak, smanjuje razinu stresa… Stoga u ovom slučaju možda i nije tako loše biti pomalo ovisan dok god se uspijevate othrvati porivu da ju jedete cijeli dan, svaki dan.

cokolizam4

Koliko čokolade smijete jesti?

Kao i kod svega, konzumacija čokolade dobra je za vas dok ne postane loša. Jedna je stvar povremeno imati želju za čokoladom, ali nekontrolirano konzumiranje čokolade nešto je sasvim drugo. Ako pojedete toliko čokolade da se nakon toga osjećate (fizički) loše, ili osjećate simptome apstinencijske krize kada ne jedete čokoladu, pravo je vrijeme da smanjite njezinu konzumaciju. No dok god ste umjereni čokoholičar bit ćete dobro, samo pripazite da ne postane pravi ovisnik. piše