Počela su Dvorišta: što sve možeš vidjeti na Gornjem gradu?

733

dvorista gornji gradVeć četvrtu godinu za redom Gornji grad ugošćuje Dvorišta: na sedam lokacija u starim gornjogradskim dvorištima i atrijima opet ćemo doživjeti savršeni sukus glazbe, ulične umjetnosti, poezije, hrane i pića i jednostavno – druženja.

I ove godine deset dana odlične zabave čeka nas na zagrebačkom Gornjem gradu. Sada su u cijelu manifestaciju uključene i tri nove lokacije: kuća u Radićevoj 54, palača obitelji Gvozdanović i po prvi puta atrij muzeja Grada Zagreba. Muzej koji je u prošlosti bio samostan (koji je ujedno i razlog zbog kojeg se ulica zove Opatička) ima jednu posebnu zanimljivost: veliku sunčanu zidnu uru koja je najstarija u gradu. Vjerujemo da će za posjetitelje Dvorišta ta ura kao i vrijeme barem nakratko stati…

dvorista gornji grad1

Druga lokacija, palača obitelji Gvozdanović u Visokoj ulici na broju 8, trenutačno je pod rekonstrukcijom, no ekskluzivno za posjetitelje, to dvorište je ipak otvoreno. Ova palača je u 20. stoljeću bila mjesto sasvim ludih zabava, a održavali su se i najzanimljiviji domjenci i večere. Za gospodu s cilindrima i dame u raskošnim haljinama! Treća lokacija je kuća u Radićevoj 54, i ujedno mjesto koje čuva djelić hrvatske povijesti i književnosti. Naime, ta kuća je rodno mjesto oca Augusta Šenoe. Jesi li znala da je Vjekoslav Šenoa bio i slavni slastičar s Kaptola. Također, u istoj kući je svoje vrijeme provodio i preporoditelj Dimitrije Demetar. Ovo dvorište pruža i impresivan pogled: na zagrebačku katedralu i crkvu svetog Franje Asiškog na Opatovini.

dvorista gornji grad2

Ostale lokacije Dvorišta su: dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19, dvorišta Palače Erdödy-Drašković, te dvorište Palače Balbi u Demetrovoj 11. I jedno posebno zanimljivo dvorište, u kojem se snimao film “Tko pjeva, zlo ne misli”. Bit će to atmosfera kojoj ni omiljeni filmski ljigavac Fulir ne bi mogao odoljeti.

dvorista gornji grad3

A sada ono najbitnije. Što ćemo ove godine raditi na Dvorištima? Nećemo propustiti gastronomsku ponudu omiljenog zagrebačkog Rougemaraina, čiji burgeri i domaći krumpiri imaju okus malog raja…Slušat ćemo Jelenu Radan, old school jazzere, akustične izvođače, klapske kanoce te jedan sasvim poseban sastav – Gornjogradske fulire! Vidimo se na Dvorištima! piše

dvorista gornji grad4