Pješakinja zbog teških ozljeda umrla u bolnici

598

poginula pjesakinja vtJedna pješakinja je poginula, a još tri pješaka su ozlijeđena, od kojih jedno dijete, u pet dana protekloga tjedna u Virovitičko-podravskoj županiji.

Žena koja je naknadno od ozljeda preminula u bolnici nastradala je na obilježenom pješačkom prijelazu. Kobna nesreća dogodila se prošlog utorka u 9.14 sati.

– Prometna nesreća dogodila se kada je 56-godišnji vozač upravljao automobilom virovitičkih registracija od Korije prema centru Virovitice. Zbog nepridržavanja sigurnosne brzine, na obilježenom pješačkom prijelazu došlo je do udara automobila u tijelo 75-godišnjakinje. Pješakinja je prevezena u Opću bolnicu Virovitica gdje je zadržana na Odjelu intenzivne njege. U četvrtak je preminula – doznajemo od Dražena Huzjaka iz Odjela prevencije Policijske uprave virovitičko-podravske. Vozač je alkotestiran i utvrđeno je da nije imao alkohola u krvi.

I dvojica teško ozlijeđenih pješaka također su nastradala na zebri, i to u prijepodnevnim satima u središtu Virovitice i Pitomače. Obojica su starija od 60 godina. Kao pješak lakše ozljede zadobio je i devetogodišnji dječak.

Sve tri prometne nesreće izazvali su vozači osobnih automobila u dobi od 50 do 60 godina i s dužim vozačkim iskustvom, od kojih je jedan bio pod utjecajem alkohola.

– S obzirom na veliko povećanje stradavanja pješaka u prometnim nesrećama, jer u prvih šest mjeseci nije bilo teško ozlijeđenog pješaka, apeliramo na vozače da povećaju oprez u prometu. Trebaju poštovati prometna pravila i propise, a posebno obratiti pozornost na pješake i bicikliste koji su ugrožene kategorije sudionika u prometu – pozvali su iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

Isto tako apel policije ide i prema pješacima koji se također trebaju pridržavati prometnih propisa. Oni bi cestu trebali prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima i isključivo na zeleno svjetlo ako ima semafora. Pješaci bi se također trebali kretati nogostupom gdje ga ima, te nositi odjeću s reflektirajućim dijelovima noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

– Poštujući ova pravila, pješaci će u znatnoj mjeri pridonijeti vlastitoj sigurnosti. Oni bi trebali promatrati prometnu situaciju oko sebe i ne kretati na zebru čak i ako su u pravu. Često smo, naime, svjedoci niske razine prometne kulture pojedinih sudionika u prometu. piše