Vrijeme je za prikupljanje sjemena: uz ove savjete u ukusnim plodovima uživat ćete i sljedeće godine

1013

prikupljanje sjemenaSezona je vrtlarskog obilja i uživanja u slatkim plodovima naših napora, koje s radošću dijelimo sa svojim bližnjima, uživajući i u njihovu užitku.

Kako bi se sličnom scenariju mogli radovati i idućeg ljeta, vrijeme da se posvetimo prikupljanju sjemena omiljenih sorti koje su se u našim gredicama i lončanicama pokazale uspješnima.

Isključujući hibridno sjeme, prvi korak svakog entuzijasta na ovome putu je preliminarna eliminacija sjemena starih sorti, koja nalaže da za čuvanje biramo samo ono prikupljeno iz najljepših plodova, s najotpornijih i najzdravijih biljaka.

Kod mesnatog povrća poput rajčica, tikvica, patlidžana i sličnog, a koje se u našim krajevima ljeti najčešće uzgaja, sjemenke se nalaze u samom plodu te se za njihovo izdvajanje, osim mehaničkog čišćenja prije sušenja sjemena, preporučuje proces fermentacije.

Iako zvuči kao nešto što iziskuje poseban trud i znanje, budite bez brige. Riječ je tek o prirodnom procesu razgradnje kojem sjeme izlažemo ne bi li se kroz vrenje, prirodnim putem, samo riješilo svih nečistoća. Plodove beremo za suhog i sunčanog vremena, te izdubimo sočnu pulpu sa sjemenkama pa ju nekoliko dana ostavimo na suhom mjestu.

Nakon toga smjesu peremo, odnosno namačemo u vodi, koja ju polako otapa, dok se sjemenke talože na dnu. Kada se posve očiste, sušimo ih na papiru i spremamo u papirnate vrećice, pa u suhe posude koje neće propuštati vlagu.

Meni se odličnom pokazala stara limena posuda od kave u kojoj sjeme čuvam u označenim paketićima, dok se drugi, uglavnom također opravdano, odlučuju za razne staklenke.

Sjeme koje se nalazi u ljuskama ili mahunama, poput raznih grahorica, također skupljamo za suhog, toplog i sunčanog vremena te ga odmah spremamo u platnene vrećice, ili gusto pletene košare. Na sličan način skladištimo i krumpir, luk i češnjak, koje za konzumaciju i sadnju čuvati možemo i u drvenim kašetama.

prikupljanje sjemena1

Valja istaknuti i mogućnost prikupljanja sjemena iz cvijeta, kako se to, primjerice, radi kod salata, blitve i špinata, koje se ostavlja da prerastu i procvjetaju. Kod svog sjemena koje se na ovaj način prikuplja postupak je uglavnom sličan, a podrazumijeva branje cvijeća za suha vremena, te njegovo pažljivo otresanje iznad fine platnene ili papirnate prostirke.

U slučaju da je prikupljeno sjeme onečišćeno drugim dijelovima biljke, preporučuje se njegovo prosijavanje kroz sito, a zaboravu se nije otelo ni vjetrenje sjemena – za vjetrovita dana sjeme presipamo uz laganu trešnju, puštajući vjetru da odnese sitna onečišćenja i prašinu.

Sve je sjeme uputno čuvati na tamnom i suhom mjestu, po mogućnosti na temperaturi konobe, a svakako daleko od izvora topline. Neki ga čak skladište u frižideru, no konačna je odluka individualna i ovisi o prepoznavanju uvjeta koji određuju vaš prostor.

Opažanja vezana za biljku čije sjeme čuvate svakako zabilježite u svoj vrtlarski dnevnik gdje ćete, uz njezin detaljan opis te službeno i narodno ime, navesti i pojedinosti vezane uz uzgoj. Ovdje pažnju obratite na eventualnu otpornost na sušu, zimu, ili vrućinu, kao i sklonosti bolestima, kako biste vi i oni s kojima ćete ovo blago prirode podijeliti, lakše i uspješnije s njime odradili iduću vrtlarsku sezonu.

Naime, budući da su biljke uzgojene iz sjemena starih nehibridnih sorti klonovi svojih roditelja, izdanci izrasli na sliku svojih roditelja ponašat će se jednako kao oni, pa kod njihova uzgoja ne bi smjelo biti iznenađenja. Valjalo bi tek povesti računa da kod sadnje samooplodnih vrsta, kao što su, primjerice rajčice, tikvice i paprike, koje se oplođuju unutar jednog cvijeta, svaku sortu prostorno izoliramo da ne bi došlo do njihova križanja.

Ima nešto, usuđujem se reći, i sveto u čuvanju i predaji sjemena starih domaćih sorti. Kada iz ruke u ruku prijeđe prstohvat tih vrijednih mrvica, uz koju toplu riječ, ohrabrenje i povjerenje, s njima kao da se izmjenjuje neka tajna koju dijele samoprozvani čuvari onog najdragocjenijeg što baštinimo na Zemlji. Čuvajte i dijelite sjeme našeg povrća, voća, začinskog bilja i cvijeća, a s njime i Dalmaciju kakvu poznajete i volite.

Cjedilo za čaj

Za prikupljanje sjemena svu ćete potrebnu ˝opremu˝ vjerojatno pronaći u svom domu. Za razvrstavanje sjemena poslužiti vam mogu kuverte za pisma ili papirnati paketići, koje ćete uz malo selotejpa lako sami iskrojiti, a za njihovo će vam skladištenje dobro doći sve one staklenke od marmelade i meda koje čuvate ispod sudopera. Iako bi vam za prosijavanje idealno poslužilo pravo sito, za silu vam može pomoći i fino cjedilo za juhu i čaj.  piše