U Tihom oceanu pronašli ‘otok’ smeća veći i od države Teksas

941

plasticno smecePlastiku razbijenu na sitne komadiće teško je ukloniti iz oceana. Voditelj istraživaja Moore vjeruje da se plastično smeće u Tihom oceanu proteže na više od milijun kvadratnih kilometara.

Polugodišnja ekspedicija koju je vodio Charles Moore u Tihom oceanu otkrila je stravične posljedice zagađenja oceana. Otkrili su ‘otok’ smeća, koji se sastoji uglavnom od nerazgradive sitne plastike, koji je veći od površine Teksasa, a proteže se u širinu i dubinu. 

Plastiku razbijenu na sitne komadiće teško je ukloniti iz oceana i zato predstavlja još veću opasnost. 
– Otkrili smo nevjerojatne količine smeća – rekao je Moore i dodao kako vjeruje da se plastično smeće u Tihom oceanu proteže na više od milijun kvadratnih kilometara.

plasticno smece1

Moore je počeo istraživati zagađenje oceana nakon što se kao kapetan jahte još 90-ih susreo s ogromnim količinama smeća u oceanu. 

Morske struje oblikuju ove ‘otoke smeća’, a Moore je s grupom volontera izdvajao uzorke kako bi ih mogli analizirati. On kaže kako bi se otkriveni ‘otok’ zapravo trebao smatrati oblakom zbog sitne plastike od koje se sastoji, piše Daily Mail. 

Svake godine ljudi u oceane i ostale vode bace oko osam milijuna tona plastike. Studenti s Nacionalnog Fakulteta umjetnosti u Vijetnamu Hong Yi-chen, Guo Yi-hui i Zheng Yu-di, osmislili su izložbu sladoleda od zagađene vode.

Izložba je postala hit diljem svijeta i nominirana je za nagradu Young Pin Design. piše i video