Izvucite najbolje iz omiljenog napitka

681

pripemanje kaveKoji je idealan omjer kave i vode za pravi okus i optimalnu dozu kofeina? Većina vodu kuha do stupnja vrenja, a to je pogrešno jer značajno mijenja okus kave pa ona djeluje kao da je pregorena.

U pravilu voda zaista treba proključati, ali potom je valja ostaviti barem jednu minutu da se ohladi prije stavljanja kave.

Neki ljudi ne mogu bez kave, a ako ste i vi jedni od “ovisnika”, ovo će vas itekako zanimati. Dakle, nije isto koliko žličica stavite u jednu šalicu, već postoji točan omjer vode i kave za savršen okus i optimalnu jačinu vašeg omiljenog napitka.

Takozvani zlatni omjer podrazumijeva jednu do dvije žličice kave na jednu šalicu. Hoćete li staviti jednu ili dvije, ovisi o tome koliko jaku kavu želite. Također, voda ne bi smjela biti hladnija od 85 i toplija od 96 stupnjeva celzijusa.

Većina vodu kuha do stupnja vrenja, a to je pogrešno jer značajno mijenja okus kave pa ona djeluje kao da je pregorena. U pravilu voda zaista treba proključati, ali potom je valja ostaviti barem jednu minutu da se ohladi prije stavljanja kave, piše Daily Mail.

Svježe mljevena kava ima znatno bolji okus od one u granulama pa, ako imate dovoljno vremena da je sameljete prije priprave napitka, učinite tako i osjetit ćete razliku. Stručnjaci savjetuju i da nikad, ali baš nikad, ne reciklirate zrnca jer sva svojstva kave nestaju nakon prve doze, tako da jedino što možete dobiti jest kiseo okus. piše