Znanstvenici upozoravaju: Novo istraživanje o preslanoj hrani donosi zaključke koji uznemiravaju

737

preslana hranaZnanstvenici s Nacionalnog instituta za zdravlje u Helsinkiju otkrili su kako osobe koje unesu više od 13,8 grama soli dnevno imaju dvostruko veće šanse da će im srce zatajiti.

Stručnjaci odavno znaju da sol povećava krvni tlak, no sada je dokazano da sol izravno oštećuje srce. Znanstvenici s Nacionalnog instituta za zdravlje u Helsinkiju pratili su 4630 odraslih osoba tijekom 12 godina. Otkrili su kako 20 posto ljudi unosi više od 13,7 grama soli dnevno, što je više od pola od preporučenih šest grama po danu.

Te osobe imale su dvostruko veće šanse za zatajenje srca od onih koje su unosile manje od 6,8 grama soli dnevno.

– Srce ne voli sol. Povećan unos soli znatno povećava rizik od zatajenja srca – rekao je voditelj istraživanja prof. Pekka Jousilahti.

U ovom istraživanju znanstvenici su pratili unos soli preko urina i tako su došli do puno preciznijih podataka od onih kada osobe same govore koliko soli unose u organizam.

Profesor Jousilahti kaže kako bi prehrambene tvrtke trebale smanjiti količinu soli u svojim proizvodima jer čak 80 posto soli koju unesemo unosimo preko prerađene hrane.

– Jasna je veza između unošenja previše soli u organizam i rizika od povećanog krvnog tlaka, dok su najveći rizik srčane bolesti i srčani udar. Ovo istraživanje sada je pokazalo kako je prekomjerno konzumiranje soli povezano i sa zatajenjem srca, stanjem koje je nepovratno. Potrebno je provesti još istraživanja, no ovo je više nego dovoljno da znamo opasnost prekomjerne količine soli u našoj prehrani – rekao je pak profesor Nilesh Samani.  piše