Planinska kuća u kojoj je boravak prava milina!

1992

planinska kucaŠarmantno imanje u južnoj Lici, zovu ga Kraljica divljine. Planinska kuća u kojoj su sav namještaj ručno izradili vlasnici.

Dosta vam je sparine i nesnosne vrućine? Htjeli biste otputovati negdje gdje se može udahnuti svježeg zraka, gdje se unatoč lijepom i sunčanom vremenu može lijepo prošetati i spavati bez da se iste sekunde oznojite? Uz to, htjeli biste konačno otići negdje gdje nema gužve, napetosti i buke?

planinska kuca1
planinska kuca2

Ako su vaši odgovori na ova pitanja potvrdni, onda je destinacija na koju vas danas vodimo idealna za vas. U netaknutom okruženju južne Like, točnije u podnožju planine Urljaj, skrilo se prekrasno imanje koje krije nesvakidašnju kombinaciju ljepote, prirode i djela ljudskih ruku. Imanje nosi i prigodan naziv Regina Feritatis ili Kraljica divljine, a u sklopu njega je i kuća za odmor površine 120 četvornih metara jedinstvenog interijera koji odiše toplinom i koji je opremljen unikatnim ručno rađenim namještajem kojeg su s puno ljubavi i pažnje izradili vlasnici, obitelj iz Zadra.

planinska kuca3
planinska kuca4

– Zasićeni stresom i urbanim načinom života, prije 15 godina počeli smo tražiti oazu za bijeg od svega navedenog te smo nakon dugog traženja naišli na ovaj netaknuti dio prirode i zaljubili se na prvi pogled. Na početku je to bilo pomalo zastrašujuće s obzirom na to da se radilo o veoma zapuštenom i divljem području. Naime, na imanju su se nalazile derutne ličke kamene kuće koje smo potpuno obnovili. Pri samoj obnovi korišteni su prirodni materijali, isključivo drvo i kamen, a pritom smo nastojali zadržati autohtoni izgled starih ličkih kuća nadopunjen sadržajem današnjeg načina života. Interijer smo, pak, radili po uzoru na planinske kuće. I evo, nakon godina i godina upornog rada ovo je finalni rezultat – s ponosom kažu vlasnici dok nas uvode u ovu zaista originalno koncipiranu kuću na dvije etaže.

planinska kuca5

Organizacija je sljedeća: U prizemlju je kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom, dodatni prostor s otvorenim kamenim ognjištem i kupaonica. U potkrovlju se nalaze tri tematske dvokrevetne spavaće sobe i mala kupaonica. Kuća je inače dio imanja koje se prostire na cca 200.000 m2 na kojem se nalazi i kuća u kojoj žive i vlasnici. Okućnica se sastoji od užeg i šireg dijela. U užem dijelu neposredno uz kuću nalazi se bazen s dogrijavanjem, sunčalište, nadstrešnica s vanjskim kaminom, brvnara za zabavu (biljar, pikado i sl.), a iznad kuće nalazi se “relax zona” sa saunom na drva i drvena vruća kupka (idealna za zimske radosti). Ostatak okućnice sačinjava prekrasno održavana šuma, voćnjaci i livade.

planinska kuca6

– Kompletan interijer je izrađen od drva iz obližnjih šuma te su zadržane prirodne boje i oblici koji uz mnogo detalja dominiraju u prostoru te dodatno daju poseban ugođaj. Kuća sadrži mnogo detalja, a posebno se ističu naši ljubimci medo i sova izrezbareni u nosivim stupovima stubišta. Joj, kako smo uživali u uređenju i opremanju. Nerijetko nam se znalo dogoditi da nešto složimo i onda nakon par dana zbog samo nama znanih razloga sve rastavimo i krenemo raditi iznova na neki drugi način – smiju se.  piše i foto