Spriječite infekcije i bolesti!

687

higijenaSredstva za dezinfekciju su beskorisna, evo kako ćete se najbolje zaštititi. Ako želite smanjiti rizik od infekcije i obolijevanja, nema potrebe za sredstvima za dezinfekciju, dovoljno je samo redovito i dobro prati ruke, tvrde znanstvenici.

To je savjet Njemačkog saveznog centra za zdravstveno obrazovanje koji tvrdi da se redovitom i pravilnom higijenom ruku, koje su najizloženije mikroorganizmima, može izbjeći infekcija. Pranje ruku je najvažnija mjera u sprečavanju infekcija kako u svakodnevnom životu tako i u bolničkim uvjetima.

Kako bi se izbjegle zaraze, ruke treba prati po dolasku kući, prije i nakon kuhanja, nakon odlaska u zahod i nakon svakog kontakta sa životinjama. Također treba pripaziti da se pranju ruku posveti dovoljno vremena. Ruke treba nasapunati i trljati 20 do 30 sekundi, a zatim ih dobro isprati.

I prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ruke je u većini slučajeva potrebno prati standardnim sapunima. Nije dokazana bitno veća učinkovitost novijih i skupljih oblika sapuna koji se reklamiraju kao antimikrobni ili antibakterijski.

Drugi načini za smanjenje širenja bakterija i virusa uključuju redovito čišćenje kuhinje, kupaonice i zahoda te svakodnevno otvaranje vrata i prozora na nekoliko minuta kako bi ušao svježi zrak. To smanjuje koncentraciju patogenih mikroorganizama u zraku.  piše